*Fotoğraf: Koç Üniversiteliler Dayanışması
*Öğrencinin adı değiştirildi.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Üniversite öğrencilerinin okulların yeniden yüz yüze eğitime başlamasıyla ortaya çıkan barınamama sorunu sürüyor.
Koç Üniversitesi öğrencileri de ülke genelindeki pek çok üniversiteli gibi bu sorunla baş başa bırakıldı ve "Yatacak yeriniz yok çünkü yatacak yerimiz yok" diyerek 27 Eylül'de kampüste eylem başlattı.
Koç Üniversiteliler Dayanışması'ndan Lale*, "Halihazırda bir yurt sorunu vardı ama böyle bir sıkıntıyı daha önce yaşamamıştık" diyor ve okuldaki nöbete neden başladıklarını "13 Eylül'de yerleştirme sonuçları açıklandı. Yaklaşık 300 arkadaşımız açıkta kaldı. Şehirde dışından gelenler, yurtlara yerleştirilenler, yurt bursu olup yurt çıkmayanlar vardı aralarında. Biz de bir araya gelip taleplerimizi sıraladık, bu talepler karşılanmazsa direnişe başlayacağımızı duyurduk" ifadeleriyle anlatıyor.
Öğrencilerin talepleri
| |
Sivil polis ve güvenlikçi baskısı
Lale, taleplerini ilettikleri yönetimden herhangi bir açıklama gelmediğini belirtip şöyle diyor: "Kimse gelmedi yanımıza. Henry Ford Çim Alan'a gittik. O zaman Öğrenci Dekanı ve Genel Sekreter de geldi. Taleplerimizle ilgili hiçbir şey söylemediler, tek dedikleri 'Çadır atmayın' oldu. 'Biz kendi aramızda düşünelim, bir forum yapalım' diyerek onları gönderdiğimizde de aramızda sivil polis olduğunu fark ettik. Sivil polisi de gönderdik."
Lale, dün (28 Eylül) pankartlarını yırtan güvenlik görevlilerinin önceki gece kampüste tuttukları nöbet boyunca kendilerini rahatsız ettiğini söylüyor: "En son gece 03:00'te 'Okulun içine jandarma girecek. Masayı kapatın, burada kalmayın' dediler. Bunun dışında 'Direnişe devam edebilirsiniz, kimseye soruşturma açmayacağız' taahhütünü aldık dekandan. Ama konuşma 'Jandarma gelip sizi alır, soruşturma açılır, bütün burslarınız kesilir' üzerinden devam etti."
"Çok fazla sıkıntı var"
Sorunun nedeninin "okulun bir ticarethane gibi işlemesi olduğunu" söyleyen Lale, "Koç Üniversitesi'nde çok fazla sıkıntı yaşanıyor. Biz yönetimden hiçbir şey beklemiyoruz, öğrencileri mağdur etmek dışında bir şey yapmıyorlar ve öncesinde de böyleydi bu durum. Hiçbir şekilde öğrencinin yanında hareket etmiyor bu okul. Hepimiz bu okula başarılı olup geldiğimiz için pişman olduk. Çünkü biz burada geçinemiyoruz, yaşayamıyoruz" diyor.
İktidar ne demişti?
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Eylül'de Amerika Birleşik Devleti (ABD) ziyaretine gitmeden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği toplantıda, gazetecilerin 650 liralık Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü burslarına yönelik eleştirileri hatırlatması üzerine "Biz geldiğimizde 45 liracıktı, elinize dizinize dursun" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun eleştirilere yanıt verdiği açıklaması ise "anlaşılmaz" bulundu. Kasapoğlu, sosyal medyada tepki çeken bu açıklamasında "en modern otel zincirleriyle rekabet edecek yurtlara sahip olduklarını" söyledi.
TIKLAYIN - #Barınamıyoruz nöbetleri | "Ülkeyi yönetenler rant peşinde"
Erdoğan, 27 Eylül'de yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Barınamıyoruz" eylemlerini hedef alıp "Sözde öğrenciler, Gezi Parkı'nın başka versiyonu" ifadelerini kullandı ve Türkiye'nin, dünyanın en fazla sayıda kamu yüksek öğrenim öğrenci yurduna ve yatağına sahip ülkesi olduğunu söyledi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise dün (28 Eylül) Didim Polis Moral Eğitim Merkezi'nde yaptığı konuşmada "Yurt bulamayan öğrenciler' bahanesiyle bir dizi eylem yapıldı. Yıllardır aynı profiller... Ya devrimcidir ya halk hareketidir ya kurtuluş bilmem nesidir" ifadelerini kullandı.
(DŞ)