İstanbul Topkapı’da faaliyetlerini sürdüren Koç Holding bünyesindeki Koç Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan 17 işçi DİSK’e bağlı Dev-Sağlık İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle son üç ay içerisinde işten çıkarıldı.
Hasta bakıcılar, temizlik işçileri ve tıbbi atık sorumlularından oluşan 17 işçi ise geri alınmak, tazminat gibi haklarını alabilmek için hukuki süreç başlattı.
İşçiler işten çıkarılma süreçlerinin öncesinde de tacize, mobbinge uğradıklarını ve iş yüklerinin çok fazla olduğunu belirtti.
“İş yüküm yüzünden yemek yiyemiyordum”
Hastanede altı yıldır hasta bakıcı olarak çalışan Suna Erkoç yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Yaşadığımız, tecrübe ettiğimiz bazı olaylar sonrasında kazanım elde edebilmek ve rahat çalışmak için sendikaya başvurduk. İş yüküm yüzünden zaman zaman yemek bile yiyemiyordum. Yönetim bu şikayetleri duyduktan sonra sendikayı da bahane ederek işçilere mobbing uygulamaya başladı. Bize 'Sendikaya devam ederseniz sizi işten çıkarırız' gibi cümleler söylediler. Daha sonra da küçülme bahane edildi ve bu ay içerisinde yaklaşık 12 arkadaşımız işten çıkarıldı.”
“Bir tek işçilerin çantası aranıyor”
Erkoç sosyal medyada hayli tepki çeken hastane çalışanlarının üzerinde çay-şeker aranmasını ve bunlar üzerinden yapılan hırsızlık suçlamalarını da doğruladı:
“Arkadaşımın cebinden üç adet poşet çay ve dört-beş tane küp şeker çıkıyor. Güvenlik arkadaşımızı durduruyor. 'Dışarı çıkamazsın, sen hırsızsın,' diyor. Daha sonra arkadaşımıza ya işten çıkarsın ya da hırsız olduğunu açıklarız diyorlar. Arkadaş işten çıkıyor; ama bu da yetmiyor. Daha sonra arkadaşımız hakkında hırsızlık suçlamasıyla 'üç sallama' çay yüzünden dava açılıyor. Davayı Koç Holding açıyor.
“Bir arkadaşımız ise yemek molalarında verilen elmayı yanına alıp evine, çocuğuna götürmek istiyor. Güvenlik hastanede çalışan işçilerin çantalarını aradığı için, elmayı arkadaşın çantasında görüyorlar.
"Doktorların ve hemşirelerin çantaları aranmıyor. Bir tek işçilere yapılıyor bu aramalar. Arkadaşımıza ‘O elmayı dışarı çıkaramazsın, o hastanenin malı’ deniliyor. Arkadaşımız da elmayı güvenliğin gözünün önünde yiyor, bu benim hakkım alamazsınız elimden diye.”
“Asgari ücretle çalışıyordum”
Erkoç işten çıkarmalar sonrasında yaşanan gelişmeleri ise şu şekilde özetliyor:
“Arkadaşlarımızın çoğunun sesi bastırıldı ve arkadaşlarımız korkutuldu. Ama biz avukatlarla görüşüp hukuki süreci başlattık. Sendikayla ortak basın açıklaması da yaptık. Ben altı yıl çalıştım orada, bu şekilde beni işten çıkaramazlar. Bu ekonomik krizde ve gerçekten çok zor şartlar altında çalıştık. Hastaneden aldığım ücret de asgari ücretti. İşimi layıkıyla yerine getirmeme rağmen bu koşullar içinde işten çıkarılmam benim için çok kötü oldu.”
Konuyla ilgili aradığımız Koç Üniversitesi Hastanesi, telefonda yanıt veremeyeceklerini, prosedür gereği e-mail atarak bilgi talebinde bulunmamız gerektiğini söyledi. Koç Üniversitesi Hastanesi'nden henüz konuyla ilgili bir yanıt gelmedi.
Koç Holding'in kârı 2022'de yüzde 346 arttı Türkiye'nin en büyük sermaye gruplarından Koç Holding, 2022'nin ilk dokuz aylık döneminde net kârını yüzde 346 artırarak 42 milyar lira kâr elde etti. Holdingin dönem hasılatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 204'lük artışla 535 milyar 749 milyon liraya yükseldi. Koç'un dönem hasılatının 111 milyar 123 milyon lirası, finans sektörü faaliyetlerine dayalı oldu. |
(ED/HA/TY)