* Çizim: Ercan Altuntaş
Sincan Cezaevi Kampüsündeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Kobanî davasının 7. Duruşması sona erdi.
Duruşma periyotlarının sıklığı ve adil yargılama hakkının ihlal edilmesi nedeniyle sanık siyasetçiler ve avukatların protesto ettiği davanın duruşması, mahkeme heyetinin ısrarıyla hafta boyunca boş salonda sürdürüldü.
Davada, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 108 kişi yargılanıyor.
Tüm talepler reddedildi
Bugünkü oturumda mahkeme heyeti siyasetçiler ile avukatların bütün taleplerini reddetti.
HDP'nin aktardığına göre, savcılık siyasetçiler hakkında, "somut olaylara dayalı kuvvetli suç şüphesi" ile "kaçma şüphesi" bulunduğu gerekçesiyle adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağını iddia ederek tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Ahmet Türk için zorla getirilme talebi
Tutuksuz yargılananlar hakkındaki adli kontrol kararının devamını da isteyen iddia makamı, Ahmet Türk'ün sunduğu sağlık raporunun bitiminde zorla getirilmesi için karar kurulmasını istedi.
Savcı: Sanıksız ve avukatsız duruşmaları sürdürelim
Avukatların mahkemeyi protesto ettiğini belirten savcılık bu durumun kamu davası ruhuna aykırı olduğunu ileri sürdü. "Duruşmaya gelmeyen sanıkların, duruşmaya katılma hakkından feragat edeceği anlaşılacağından delil incelemesi ve müşteki beyanlarının alınması aşamasına geçilmesine" karar verilmesini isteyen savcılık ayrıca, avukatlara duruşmalara katılmamaları durumunda ihtar gönderilmesini de istedi.
Aysel Tuğluk tahliye edilmedi
Mahkeme heyeti, adli kontrol ve tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Heyet, tutuklu siyasetçilerin bir sonraki duruşmada hazır olmaları için yazı yazılmasına, avukatların mazeretlerinin reddine karar verdi.
Sağlık sorunları ağırlaşan Aysel Tuğluk'un sağlık durumuna ilişkin hastaneden alınması istenilen raporun beklenmesine karar veren mahkeme, duruşma periyotlarının değiştirilmesi yönündeki talepleri bir kez daha reddetti.
Heyet savcının taleplerini kabul etti
Mahkeme heyeti, son kez avukat ve yargılanan siyasetçilere duruşmada hazır bulunmaları için yazı yazılacağını belirterek gelmemeleri halinde duruşmalara katılma hakkından feragat ettiklerinin anlaşılacağını ve müşteki beyanlarının alınması ve delil incelemesi aşamasına geçileceğini söyledi.
Duruşma periyodunda da değişiklik yapmayan mahkeme bir sonraki duruşma periyodu için 20-21-23-24-27-28-30-31 Aralık tarihlerini verdi.
TIKLAYIN - Kobanî davasında avukatsız yargılama yapılabilir mi?
TIKLAYIN - HDP: Bu yargılama sürecinin parçası olmayacağız
Ne olmuştu?
8 Kasım tarihli duruşmada heyet, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bahtiyar Çolak'ın Hakim ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 4 Kasım tarihli kararıyla görevden alındığını açıkladı. Çolak'ın yerine, heyet üyesi Yıldıray Kaya atandı. Aynı kararla Kaya'nın yerine de Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Murat Dönmez atandı.
Tutuklu sanıklar ile avukatları, yargılamanın adil yürütülmediğini belirterek bu yargılama pratiğinin parçası olmamak üzere duruşmalara katılmama kararı aldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, mahkemeye heyeti hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayet dilekçesi verdi.
HSK'ya verilen dilekçe sonrası basına konuşan avukatlardan Kenan Maçoğlu, "Kobanî dosyasına bakan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne HSK müdahale etti. Mahkeme başkanı görevden alındı, heyete yeni bir üye atandı. Bununla yeni bir tutum geliştirilmeye başlandı" dedi.
Dilekçede, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 1. Heyeti Başkanı Yıldıray Kaya, Üyeler Ergin Yılmaz ve Barış Karakurt'un hakkında, "Avukatlık faaliyetlerinin yürütme imkânlarının ortadan kaldırılması, savunma ve adil yargılanma haklarının ihlali" nedenleriyle tahkikat yapılması talep edildi. (KÖ)