*Çizim: Ercan Altuntaş
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişi yargılandığı Kobanî Davası Avukatları yazılı açıklama yaptı.
Dava avukatları, 7 Kasım günü görülen oturumda mahkeme başkanının değişmesiyle birlikte duruşma periyotlarının yeniden düzenlenmesi ve davanın iki ay sonraya ertelenmesi taleplerinin mahkeme başkanınca karara bağlanmaması nedeniyle duruşmaya katılmadı.
TIKLAYIN-Kobanî davasında Mahkeme Başkanı görevden alındı
"Anayasa'ya çiğneniyor"
“29 Kasım’da devam edecek yargılamada savunma makamını korumaya devam edeceğiz” diyen avukatların açıklaması şöyle:
İktidar ortaklarının, sözcülerinin ve yürütme mensuplarının yaptıkları açıklama ve konuşmalarla Kobani davasını yürüten Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi üstünde ağır bir siyasi baskı yarattıkları ve Anayasa’yı çiğnedikleri çok açıktır.
Yargılamanın hızla bir sonuca vardırılması amacıyla aralıksız devam ettirilmesi, avukatların neredeyse tüm taleplerinin reddedilmesi, mahkeme başkanının ani bir kararla değiştirilmesi de yargılamanın hukuki yöntemlerle ilerlemediğini gösteren hususlardır.
TIKLAYIN-"Kobanî davasını bir an önce bitirme ısrarı sürüyor"
"Adil yargılanma hakkı ihlal edildi"
Ankara 22 Ağır. Ceza Mahkemesi duruşma takvimini iki hafta duruşma bir hafta da ara vermek üzere karar altına almıştır. Yargılanan siyasetçiler ve biz müdafileri bu yargılama seyrinin, Anayasa 36 ve AİHS 6. Maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma kakkının açıkça ihlal edildiği gerekçesiyle duruşmalara mazeret vermemiz üzerine; 11 Kasım 2021 tarihli duruşmada iddia makamı avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulması yönünde mütalaa vermiştir.
"Dilekçelerimiz kabul edilmedi"
Ankara 22 Ağır Ceza Mahkemesi de; 'toplu şekilde mazeret dilekçesi sunulması nedeniyle mazeret istemlerinin reddine, sanık müdafilerinin bir kez daha geçerli bir mazeret olmadan duruşmalara katılmamaları durumunda sanık müdafileri hakkında gereğinin takdir ve ifası için ihbarda bulunulmasına' şeklinde ara karar oluşturmuştur.
TIKLAYIN-Kobanî davasında avukatsız yargılama yapılabilir mi?
"Savunma özgürlüklerin güvencesidir"
Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır.
Avukatların meslek örgütü olan barolar da insan haklarının, özgürlüklerin ve hukuk devletinin güvencesidir. Bu sebeple, savunma makamının yani avukatların özgür ve etkili olamadığı bir toplumda hiç kimsenin özgürlüğü garanti altında değildir.Hiçbir kişi veya kurum; savunma görevini yapan avukatı görevini yapmaktan alıkoyamaz, engelleyemez, tehdit edemez.
Barolara çağrı
Son dönemlerde yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamına ve avukatlık mesleğine yönelik artarak devam eden tehdit ve saldırılara karşı sözümüzü söylemek ve mücadele kararlılığımızı göstermek amacıyla biz dosya avukatlarına destek sunmanız açısından tüm barolara, meslek örgütlerine, derneklere ve meslektaşlarımıza çağrımızdır. Savunma makamı ağır bir tehdit altındadır.
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinin ve iddia makamının bu tehditlerine karşı savunmanın her ferdini ve tüm Baroları 29 Kasım 2021 tarihinde saat 10.00’da Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda meslek onuruna sahip çıkmaya davet ediyoruz." (RT)