Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Komisyonu Kobanê direnişinde yaralanan sivillerin tedavi süreçlerinde hükümetin tavrını eleştirdi.
Komisyon tedavi için gerekli koşul ve imkanların çok zor oluşturulduğunu belirtti.
Yaralı ve hastaların karşı karşıya kaldığı uygulamalardan vazgeçilmesini istedi.
“Bu savaş sürecinde Suruç'a gelmiş olan ve halen gelmekte olan yaralı Kobanêlilerin Türkiye Hükümeti askeri, polisi tarafından gördüğü uygulama dünyada eşi benzeri olmayan bir insanlık trajedisidir.
“Hastane kayıtları, AFAD kayıtları, kimlik tespitleri, parmak izi alma, fotoğrafların çekilmesi, ağır yaralı fark etmeksizin karakollara götürülüp ifadelerin alınması, hastane kapılarının kırılarak hastalar ve refakatçileri tartaklanarak baskınlar yapılması, tedavileri süren yaralıların evlerine baskınlar yapılması gibi uygulamalara maruz bırakılmıştır.”
“Tahammülsüzlük”
Kobanêli yaralı ve hastaların maruz kaldıkları uygulamaları “bir tahammülsüzlüğün göstergesi” olarak değerlendiren DTK Sağlık Komisyonu devletin bu hastalara “düşman gibi baktığını” belirtti.
“200 bin insanı kucaklıyoruz ve her türlü insani ihtiyaçlarını karşılıyoruz, diyen yetkililere sormak istiyoruz; kaç hastanın tedavisini üstlendiniz, kaç bin aileye yardım ediyorsunuz, kaç çadırınız, hastaneniz, okulunuz, aş eviniz var ayrıntılı bir şekilde açıklandığında devletin 200 bin insanı kucaklamadığı aksine düşman gibi baktığı gerçeği ortaya çıkacaktır.”
Yaşam hakkına müdahale
DTK’nın her türlü sağlık sorunuyla ilgilenmeye devam edeceğini vurgulayan komisyon hükümete varolan uygulamalardan vazgeçmesi çağrısında bulundu.
“Buradan devlet yetkililerine çağrımız dünyanın hiçbir yerinde karşılaşılmayan bu uygulamalarından derhal vazgeçmesidir.
“Bu yaklaşımı yaşam hakkına müdahale olarak değerlendirmekteyiz.
“DTK sağlık komisyonu olarak bu uygulamaları kınıyor hastaların tedavilerinin devamlılığının insan sağlığına olan saygının bir gereği olarak görülmesini istiyoruz.” (YY)