Suruç-Kobane Dayanışma Koordinasyonu ve Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Suruç'taki Kobaneli bebeklerin acil ihtiyaçları için yardım çağrısında bulundu.
Çağrıda savaşın göçe zorladığı Kobanelilerin içindeki 20 bin çocuk ve 0-3 yaş arası yaklaşık 6 bin 500 bebeğin yaşadığı güç şartlara dikkat çekildi.
“Özellikle bebekler için mama/süt dağıtımının sürekli ve düzenli yapılabilmesi gerekiyor. Genel olarak gıda ihtiyacı da devam eden Suruç'ta, bebeklerin ve annelerin beslenebilmesi öncelikli sorun.”
Zor şartlar
Suruç Belediyesi’nin sınırlı imkanları ve gelen yardımlarla ihtiyaçlara cevap vermeye çalıştığı ancak yardımların giderek azalmasının ciddi sorunlar yarattığı da belirtildi.
Verilen bilgiye göre, beslenmenin yanısıra bebek beşiklerine de ihtiyaç duyuluyor.
Şimdi bu ihtiyaçlar üzerinden iki kampanya başlatılıyor.
Kampanyaların biri bebeklerin beşik ve biberon ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor, diğeri bebeklerin gıda ihtiyacını.
Kampanyalar
1 bebek için 1 beşik ve 1 biberon: Kış şartlarıyla beraber giderek zorlaşan çadır yaşamı bebekler için uygun değil. Daha korunaklı uyuyabilmeleri için beşiklere ihtiyaçları var.
Kampanyada beşiklerin çadırda kullanılacağı gözetilerek, portatif ve ebat olarak küçük olanların gönderilmesine önem gösterilmesi isteniyor. Puset ve bebek arabalarının da beşik olarak kullanılabileceğinden yola çıkılarak bu malzemeler de kampanyaya dahil edildi.
Çocuğuna alırken bir mama, bir süt ve bir biberon daha al: Savaşın göçe zorladığı anneler yeterince beslenemiyor ve yaşadıkları sıkıntılardan dolayı bebeklerini anne sütüyle besleyemiyor.
Gıda dağıtımlarının gecikmesi bebekler için hayati sorunlara yol açabiliyor. Her gün sürekli ve düzenli olarak mama/süt dağıtımlarının yapılması hayati zorunlulukta.
Bebekler için mama, bebek ve çocuklar için süte ihtiyaç var. Mama ve sütlerin son kullanma tarihlerine özel olarak dikkat edilmesi gerekiyor. Ulaşım ve dağıtım sürelerinin de hesaba katılarak son kullanma tarihi uzun ürünlerin gönderilmesine özel olarak dikkat edilmeli.
Kadınlardan da kampanya
Barış İçin Kadın Girişimi de tüm kadınları Kobani ve Şengalli kadınlarla dayanışmaya çağırarak "Paylaşmaya Ben de Varım” adlı kampanyayı başlatmıştı.
Kampanyanın ihtiyaç listesinde bebek maması ve hijyen malzemeleri de bulunuyordu. (YY)