IŞİD saldırılarına karşı Kobanê'ye peşmerge geçişiyle ilgili Türkiye’de tartışmalar sürüyor.
Peşmerge Sözcüsü Helgurt Hikmet’in dün Al Jazeera Türk’e 155 peşmergenin Salı gününe kadar Kobanê’ye ulaşacağını söylemesinin ardından, Irak Kürdistan Federal Bölgesi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver AA’ya yaptığı açıklamada peşmergenin gidiş tarihiyle ilgili iddiaları yalanladı. Irak Kürdistan’ından yayın yapan Rudaw TV ise peşmerge geçişinin Türkiye ile çözülemeyen teknik sorunlar nedeniyle ertelendiğini duyurdu.
Hükümet yetkilileri ise açıklamalarında PYD'nin peşmergeyi istemediğini, hükümetin tercihinin ise Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Kobanê'ye gitmesi olduğunu söyledi.
Estonya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ÖSO’nun birinci tercihleri olduğunu belirtirken, “ÖSO’nun Kobanê’ye gitmesi PYD’nin tuzağını bozacak” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu “Şu an itibarıyla bir peşmerge geçişi yaşanmamıştır çünkü bu yardım taleplerine olumsuz tepki veren taraf PYD’dir” diye konuştu, Kobanê'de ÖSO'yla hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “IŞİD ve PYD belli bölgeye hükmetmek, o bölgenin zenginliklerini ele geçirmek için mücadele ediyor. Burada özgür, demokratik ve bütün Suriye için mücadele eden tek grup, ÖSO’dur” dedi.
PYD lideri Salih Müslim, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin peşmergeye koridor açmasını olumlu bulduklarını ancak peşmergenin kendileriyle henüz iletişim kurmadığını söylemiş, “Anti-tank füzeleri gelirse Peşmerge’ye gerek kalmaz” demişti. Ayrıca ÖSO'nun Kobanê’ye gelmek yerine IŞİD'e karşı ikinci bir cephe açması gerektiğini ifade eden Müslim “Zaten şu anda ÖSO bileşeni Burkan El Fırat grubu burada IŞİD'e karşı savaşıyor” diye konuşmuştu.
Erdoğan: Bizim tercihimiz Hür Suriye Ordusudur
Cumhurbaşkanı Erdoğan: PYD peşmergenin gelmesini istemiyor. Peşmerge oraya gelirse, Kobani’ye Peşmerge hakim olur diye Peşmergeyi istemiyor. Yani, Kürt’müş, Arap’mış, Türk’müş o mesele değil. PYD, oraya peşmergenin gelmesi durumunda oyununun bozulacağını düşünüyor. Tezgâh bozulacak. Bundan dolayı Peşmergeyi istemiyor. Sayın Obama’ya şunu da söyledim: ‘Birinci derecede tercihimiz, Hür Suriye Ordusu’dur’ dedim. Ve biz, Hür Suriye Ordusu ile de görüşürüz’ dedim. Ve nitekim her iki tarafla yapılan görüşmelerde, Kuzey Irak Yerel Yönetimi Barzani onlar kabul ettiler.
Hedef 2000 kadar peşmergenin gelmesiydi. İlk etapta 500 göndereceklerdi fakat daha sonra PYD bu sayının 155’e inmesini istedi. Hatta onu da istemedi, ‘Bize silah verin’ dedi. Biz, bunun bizim kontrolümüzde gireceğini esasa bağladık. Bu arada Hür Suriye Ordusu’ndan da olumlu cevap geldi. Onlar da 1300 kişiyi göndermeyi kabul ettiler ve 1300 kişinin gönderilmesiyle ilgili adımı attılar. Çok enteresandır; PYD önce bu 1300 kişiye biraz kabul etmeme noktasındaydı. Fakat sonra bu 1300 kişiyi kabul etme konumunda kaldı. Fakat burada da ‘Biz onlara ayrı cephe açalım’ dedi.
Şu anda ÖSO’nun attığı bu adım birçok tuzağı da bozuyor. Onun için ben bunu çok hayırlı bir adım olarak görüyorum. PYD’nin tezgâhını, tuzağını bozacak.
Davutoğlu: ÖSO’yla birlikte hareket etmeliler
Başbakan Davutoğlu: Hem Irak Ordusu'nun asli unsurları olan Peşmergeler'in hem de Özgür Suriye Ordusu'nun Kobani'ye geçişi için Türkiye'nin yardımcı olabileceğini ifade etmiştik. Fakat gelen cevapları gördünüz, PYD hem ÖSO'nun yardım talebini hem Irak Ordusu'nun unsurlarının oraya geçişini olumlu görmedikleri, sınırlamak istedikleri yönünde ifadeler kullandı.
Demek ki esas niyet Kobani'nin savunulması falan değil. Esas niyet, zaten çok az sivilin kaldığı Kobani'deki insani unsurlar değil. Niyet, çok açık bir şekilde Kobani'de, IŞİD bir terör örgütüyse kendileri de rejimle işbirliği yapan bir grup olarak orada bir üs edinmek istiyorlar. Biz müttefiklerimize de ABD'ye de bunu açık bir şekilde söyledik. Biz hiçbir terör örgütünün sınırlarımıza yerleşmesini istemeyiz. Kendi halkının meşru savunmasını yapan unsurlarsa, onlar Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket etmeliler ve net tavır almalılar. Şu ana kadar Kobani'ye herhangi bir geçiş olmamıştır ama Türkiye'nin bu konudaki iyi niyetini de bütün dünya görmüştür.
Çavuşoğlu: ÖSO'ya, peşmergeye destek veririz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Terör örgütüne silah verilmez. Bu terör örgütü belli ülkelerin listesinde varmış yokmuş bakmayız. Biz, bu terör örgütünün ne olduğunu, kimin uzantısı olduğunu, neye hizmet etmeye çalıştığını çok iyi biliriz. Ama meşru olan güçlerin bu bölgeye hakim olmasını ve IŞİD'e karşı mücadele etmesini destekleriz. ÖSO'ya, peşmergeye destek verebiliriz.