IŞİD'ın işgalinden kurtarılan Kobanê'ye geri dönüşler hızla devam ediyor.
Fırat Haber Ajansı'na (ANF) konuşan Halk Meclisleri (Mala Gel) yöneticisi Xalıt Bozan, bugüne kadar 30 bin kişinin Türkiye'den Kobanê'ye geri döndüğünü ancak dönüşlerle birlikte ihtiyaçların da arttığını belirtti.
IŞİD 15 Eylül'de Rojava'ya bağlı Kobanê'ye saldırmıştı. Yaklaşık 180 bin kişi Türkiye'ye kaçmıştı.
YPG ve YPJ güçlerinin 134 günlük direnişinin ardından IŞİD'den kurtulan kente geri dönüşler başladı.
Okul açıldı
Türkiye'ye göç eden Kobanêliler Mürşitpınar sınır kapısının açık olduğu pazartesi, çarşamba ve cuma günleri kente dönüyor. Sadece bugün 2700 kişi kente döndü.
ANF'deki habere göre, kente dönenler burada bulunan asayiş görevlilerince kayıt altına alınarak, Halk Meclisleri'ne (Mala Gel) gönderiliyor. Dönen halkın büyük bir çoğunluğu köylerine dönerken, geriye kalanlar ise kentin zarar görmemiş evlerine yerleştiriliyor.
Kentte yıkıntılar arasında toplanan eşyalarla açılan yaklaşık 10 market, 2 eczane ve 1 erkek kuaförü halka hizmet veriyor.
Kobanê'de 10 öğretmen öncülüğünde kentin ilkokulu da açıldı. Kürtçe eğitim veren, sekiz sınıflı okulda 250 öğrenci var. Okuldaki eğitim materyalleri, yaşanan IŞİD saldırıları öncesi kentte bulunan malzemelerden ibaret. Okulda Arapça ve İngilizce dersi de var.
Yüzde 80'i yıkık, mayın tehlikesi var
Ancak kent savaş kalıntıları nedeniyle hala güvenli değil. En son 9 Mart'ta Urfa'nın Suruç ilçesinden sınırı geçerek Kobanê'ye geçen Van Büyükşehir Belediye Çalışanı Metin Altıntaş ve Gevaş Belediye Meclis üyesi Tahsin Akti, IŞİD'in döşediği mayına basarak yaşamını yitirdi.
Mala Gel yöneticilerinden Xalıt Bozan, yüzde 80'inin yıkıldığı kentte halen bir savaş gerçekliği olduğunu, IŞİD üyelerinin döşediği mayınların büyük tehlike arz ettiğini ve ne yazık ki çok sayıda yurttaşın bu mayınların patlaması yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti.
İnsani koridor şart
Artan ihtiyaçlara karşı uluslararası devletlere ve kurumlara yardım çağrısında bulunan Bozan, kentin üç tarafının halen IŞİD kuşatmasında olduğunu ve yardımların sadece Kuzey'den yapılabileceğini belirtti.
"Kentte yiyecekten giyime, mazottan çocuk mamasına kadar her alanda eksiklikler baş göstermeye başladı. Yaşamsal ihtiyaçların giderilebilmesi için gönderilen yardımlar da artan nüfusa karşılık yetersiz kalıyor. İlerde bir insanlık trajedisi yaşamaması için yardımların kente ulaşabileceği bir insani koridorun açılması gerekir." (NV)
* Bu haberi Fırat Haber Ajansı'ndan (ANF) Nuri Akman'ın haberinden ve ANF'deki diğer haberlerden derledik.
** Fotoğraf: AA