Rojava’nın Kobanê kantonunda 133 günlük çatışmanın ardından IŞİD dün bölgeden çekildi.
Fırat Haber Ajansı'na (ANF) konuşan YPG/YPJ savaşçıları, kent merkezinin IŞİD'den temizlendiğini ancak köylerde direnişin devam ettiğini belirtti.
Habere göre, en doğu noktası olan Kaniya Kurda tepesinin de IŞİD'den kurtarılmasının ardından Kobanê Kantonu’nun ilanın birinci yıl dönümü olan 27 Ocak’tan bir gün önce IŞİD tamamen bölgeden püskürtüldü.
ANF'nin haberine göre dün gece Doğu cephesinde başlatılan operasyon kapsamında Helince köyü IŞİD'den kurtuldu. Güneyde ise Seyran lokantası çevresi ve Minazê köyü de YPG/YPJ güçleri tarafından kuşatıldı.
YPJ Genel Komutanlarından Meryem Kobanê, “Kobanê'de henüz mücadelemiz bitmedi, daha özgürleştireceğimiz çok yer var. Bu noktadan sonra yeni bir hamle sürecine giriyoruz. Artık DAİŞ çeteleri Kobanê'nin hangi köyünde, hangi karışında varsa orada onları imha edeceğiz. DAİŞ çetelerini kentten çıkarmakla işimiz bitmedi. DAİŞ çeteleri her alanda hesap verecek ve ezilecek. İlk hedefimiz köylerimizi özgürleştirmek” dedi.
Abdullah: IŞİD hala Kobanê civarında
PYD Eş Başkanı Asya Abdullah İMC TV'den Hamza Aktan'a konuştu.
Abdullah, bundan sonrası için şunları söyledi:
"Bölgesel bir savunma gücü elzemdir. Bu savunma gücü için de özellikle silah konusunda desteğin olması gerekiyor. Çünkü IŞİD hala Kobani’nin civar bölgelerinde bulunuyor. IŞİD Rakka, Cerablus, Mınbic ve Tıl Ebyad’da durduğu müddetçe girişimlerde bulunmaya devam edecektir. Biz de önümüzdeki süreçte, Kobani’den sonra buralarda da IŞİD’e karşı hamlelerde bulunmayı umut ediyoruz. Aynı şekilde, bu bölgelerde yaşayan diğer Suriye halklarının da IŞİD’e karşı saldırıya geçmesini umuyoruz. Bunun için de ilk olarak savunma konusu, ikinci olarak da kuzeye giden halkımızın Kobani’ye geri dönüşü önemlidir."
YPG / YPJ güçleri, 15 Eylül 2014’ten beri IŞİD ile savaşıyordu. (NV)
Kobanê |
Kobanê, bugün Suriye toprakları içerisinde yer alıyor. Urfa'nın Suruç ilçesi merkezine 15 kilometre uzaklıkta. Mürşitpınar sınır kapısının hemen çıkışında yer alıyor. Yerleşimin Arapça adı Ayn el-Arap. Suriye yönetimi sırasında Halep iline bağlıydı. Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı toprakları içerisindeydi. Savaş sonrası bir süre Fransız egemenliğinde kaldı daha sonra Suriye kurulurken Suruç ile arasından sınır geçti. Kobane'nin 2004 yılında kent merkezinde nüfus 44 bin 821'di; köylerle birlikte toplam nüfus 81 bin 424'tü. Yüzde 89'unu Kürtlerin oluşturduğu nüfusun yüzde 5'i Türkmen, yüzde 5'i Arap ve yüzde 1'i Ermeni. Kobanê Suriye iç savaşı sırasında 19 Temmuz 2012'de Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) yönetimine geçti. |
* Fotoğraf: Çağdaş Kaplan