TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şubesi Aladağ’daki yurt yangını sonrası durumun ve sorumlulukların netleşmesine katkı sağlayacak soruları dile getirdi.
Yapılan açıklamada, yurtta yangın merdivenine giden kapının kilitli olduğu yönündeki bilgilerden hareketle şu ifadelere yer verildi.
“Özellikle kız çocukları ve kadınların kaldığı yurtlarda ‘dışarıya kaçma şüphesi’, ‘yurda geç girme ihtimali’, ‘içeriye birisinin alınma’ şüphesi ile ulaşılabilir olması gereken yangın çıkışlarının kilitli tutulduğu biliniyor! Kız çocuklarının bilerek, yozlaşmış ahlak anlayışlarının bir sonucu olarak öldürüldüğünü söylemek durumundayız!
Bu haliyle yaşananın bir kaza değil, cinayet olduğunun, faillerin, sorumluların bir an önce yargılanmasının, bu yaşananların benzerinin olmaması için elzem olduğunun altını çiziyoruz!”
KMO’nun açıklamasında vurgulanan noktalar ve sorular şöyle...
Tartışma için gerekli bilgiler
* Özel öğrenci yurtları açılmasına hangi kurum izin verir?
Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre; özel öğrenci yurtları, Milli Eğitim Bakanlığınca ya da Valiliklerce düzenlenecek yurt açma izin belgesi sonucu açılabilir.
* Yurtlardaki yangın önlemlerini belirleyen mevzuat hangisidir?
Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’nin 6. maddesi c bendi 16. maddesine göre yurtlarda ilgili mevzuata göre yangın merdiveni, yangına karşı söndürme malzemesi ve tesisatı bulunmalıdır. İlgili mevzuat ise Binaların Yangına Karşı Korunması Hakkında Yönetmeliği’dir
* Yurtlar açılırken hangi belgeleri beyan etmelidir?
Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre yurtların ruhsat alabilmesi için; yetkili kuruluştan alınan binanın depreme dayanıklılığını gösteren belge, yetkili kuruluştan alınan yapı kullanma izni belgesi, yetkili kuruluştan alınan binanın yangına karşı yeterli güvenliğe sahip olduğuna dair rapor beyan edilmesi zorunludur.
* Yurtların denetimleri hangi sıklıkta yapılır?
Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre yurtların denetlenmesinde aşağıdaki esaslara uyulur:
* Denetleme, gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerinin tabi oldukları mevzuat hükümleri ve bu yönetmelikte belirtilen esaslar dikkate alınarak yapılır.
* Yurtlar, bu yönetmeliğe göre gerekli görüldüğünde Bakanlıkça, mülki idare amirleri tarafından ise hazırlanan plan doğrultusunda yılda iki defa denetlenir.
* Mülki idare amirlerince yapılan denetimler sonrasında, eksikleri tespit edilen yurtların denetleme raporları ile eksikleri bulunmayan yurtların listesi, denetlemenin sona ermesini müteakip 15 gün içinde valiliklerce Bakanlığa gönderilir.
TIKLAYIN - EĞİTİM SEN'DEN KARAGÖZ: ÇOCUKLARIN O YURTTA BULUNMASI YASAL DEĞİLDİ
Sorulması gereken sorular
Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümleri gereğince de bir binada olması gereken önlemlere yönelik aşağıda sıraladığımız soruların basın ve kamuoyu tarafından sorgulanması gerekmektedir.
* Ruhsatlandırma sürecinde Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nden alınması gereken ‘Yangın Raporu’ hangi tarihte verilmiştir? Sonraki yıllarda itfaiyenin gerçekleştirdiği bir denetim olmuş mudur?
* Bina dış cephe kaplama malzemeleri ahşap bile olsa, en az zor alevlenici sınıfta olmalıdır. Yurt binasındaki ahşap malzemeler en az zor alevlenici özellikte miydi?
* Binada kullanılan zemin kaplama malzemeleri ve her türlü yapı elemanı, yangına karşı en az 60 dakika dayanıklı mıydı?
* Çatı kaplama malzemelerinin Broof sınıfı malzemelerden ya da en az zor alevlenici malzemeden imal edilmiş olması gerekmektedir. Çatının bu özelliği taşıdığı nasıl ispatlanmıştır?
* Duvarlarda kullanılan iç kaplamalar ile içte uygulanan ısı ve ses yalıtımları en az zor alevlenici sınıfta mıydı?
* Öğrenciler binanın her noktasından en fazla 15 metre mesafe kat ederek bir çıkışa erişebilmelidir. Bina ruhsatlandırılırken ya da denetimlerde bu uzaklıklar ölçülmüş müdür?
* Bodrumundan çatısına kadar ölçüldüğünde 6,5 metreden yüksek binalarda Otomatik Yangın Algılama Sistemi kurulması zorunludur. Bu binada böyle bir sistem var mıydı?
TIKLAYIN - "KAMU BİNALARINDA GENELLİKLE YANGIN MERDİVENİNİN KAPISI KİLİTLİDİR"
* Otomatik algılama sistemi, yangın alarmlarını çalıştırdı mı?
* Binada yangın söndürme amaçlı kullanılmak için üretilmiş ve sertifikalandırılmış bir yangın pompası var mıydı?
* Binada, yangın söndürme amacıyla kullanılmak üzere en az 6 ton kapasiteli bir su deposu var mıydı?
* Her kattan ve kattaki bölümlerden yangın merdivenine güvenli ve korunmuş kaçış yolları var mıydı?
* Kaçış merdivenlerinin kullanıma uygun şekilde boş bulundurulmasından, bina veya işyeri sahibi ve yöneticileri sorumludur. Yangın esnasında, yangın merdiveni kullanılabilir durumda mıydı?
* Binada acil durum aydınlatma armatürleri ile acil durum yönlendirme levhaları var mıydı?
* Binanın her 250 metrekaresi ve her bağımsız bölümü başına en az bir adet 6 kg’lık yangın söndürme cihazı var mıydı?
* Yangın söndürme cihazları her yıl düzenli olarak periyodik kontrolden geçiriliyor muydu?
* Bina da bir yangın ekibi kurulmuş muydu?
* Binada her yıl tahliye ve söndürme tatbikatı yapılmakta mıydı?
* Binaya ait yangın tahliye projeleri, bina girişinde ve yangın sırasında itfaiyenin kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde bulundurulmakta mıydı?
* Kazan dairesi, binanın diğer kısımlarından, yangına en az 120 dakika dayanıklı bölmelerle ayrılmış mıydı?
* Bina elektrik tesisatının, Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği’ne uygun olduğunu gösteren bir proje var mıydı?
“Kamuoyu aydınlatılmalı”
KMO etkili bir yangın yeri araştırması yapılmadan, görgü tanıkları ve kamera kayıtları izlenmeden yangının neden çıktığı sorusuna yanıt verilemeyeceğini, uzman desteği talebi olursa talebi kabul edeceklerini de bildirdi.
Yangının neden çıktığından çok şu soruların önemli olduğunu ve cevaplanarak kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini ifade etti.
* Yangın nasıl bu kadar hızlı yayılabilmiştir?
* Bina içinde yangına neden erken müdahale edilememiştir?
* Yangın merdiveni neden kullanılamamıştır?
* Ahşap çatı ve cephe malzemesine sahip bir binanın, yukarıda saydığımız kriterleri karşıladığı nasıl ispatlanmış ve ruhsatlandırılmıştır? (YY)