* Fotoğraf ve Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
Almanya'da koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil başkanlığındaki heyet, bugün Ankara'daki Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'ni ziyaret etti.
Heyeti, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile partinin Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç karşıladı.
Klingbeil, Sancar ile görüşmelerinde SPD ile HDP arasındaki dostluk ilişkisini daha da ilerletmek için görüş alışverişinde bulunduklarını, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri ve HDP için açılan kapatma davası sürecini de yakından takip ettiklerini bildirdi.
Klingbeil: Kabul edilemez
Klingbeil, şöyle dedi:
"HDP ve diğer bazı partilerin milletvekillerinin baskılarla karşı karşıya kaldığını, dokunulmazlıklarının kaldırılmasının söz konusu olduğunu görüyoruz.
"Siyasi rakiplerin ve farklı düşünen kişilerin bu şekilde siyaset dışı bırakılması, halkın oyuyla seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınıp cezaevine konulması kabul edilemez. Türkiye'de olanları yakından izleyeceğimizi ve görüşümüzü dile getireceğimizi açıkladık. Hukuk devleti ilkelerinin yürürlükten kaldırılması mümkün değil."
Sancar: Türkiye kritik bir kavşakta
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da SPD heyetine ziyaretleri nedeniyle teşekkürlerini ileterek şöyle dedi:
"Bu heyet deprem bölgesinde gözlemlerde bulunmak ve dayanışmaya katkı sunmak için ziyaret gerçekleştirmiştir. Ama aynı zamanda kardeş partilerle ve başka çevrelerle siyasi gündemi de görüşmek üzere bir gündem belirlemişlerdir. Türkiye çok kritik bir kavşakta bulunuyor, önümüzde seçimler var.
"Seçim sürecinde dayanışma ve bilgi alışverişi devam edecektir. Hem SPD ile hem de diğer demokrasi çevreleriyle Türkiye ve uluslararası alanda demokrasi güçlerinin dayanışması bu süreçte hayati önem taşıyor. Bu nedenle SPD'nin sevgili Klingbeil şahsında bu ziyareti de özel bir değer taşıyor."
DW Türkçe ofisinin kapatılması
Öte yandan Deutsche Welle (DW) Türkçe Ankara muhabiri Gülsen Solaker, Klingbeil'e "DW Türkiye ofisinin lisansının yenilenmemesi ve kapatılmak zorunda kalınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sordu.
Klingbeil, şu yanıtı verdi:
"Son iki buçuk gün boyunca birçok yerde dile getirildi. Almanya'dan Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda ne tür gelişmelerin olduğunu endişeyle izlediğimi dile getirdim. Demokrasi anlayışına uymayan konular bunlar."
Sancar ise sorudan sonra "Ben de bir cümle söyleyeceğim. 14 Mayıs'tan sonra bu düzen değişecek, basın özgür olacak," dedi.
(TY)