UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllü çini ustası Sıtkı Olçar'ın ölümünün 10. yıldönümünde, kızı Kübra Olçar Erden'in babası anısına kaleme aldığı "Babamı Alan Martı" kitabı okurla buluştu.
Sıtkı Olçar'ı kızının gözünden anlatan "Babamı Alan Martı"da, ustanın anılarında dile getirdiği öyküler de yer alıyor. Kitabın telif geliri yardıma muhtaç kız çocuklarının eğitimine aktarılacak.
Sıtkı Olçar'ın kızı Kübra Olçar Erden'in, 15 Kasım 2010'da hayatını kaybeden babasıyla yaşadığı acı-tatlı hiçbir şeyi unutmamak adına yola çıkarak yazdığı kitap; "Bir Sıtkı", "Bir Dost Sıtkı", "Bir Baba Sıtkı" ve "Bir Usta Sıtkı" başlıklı dört bölümden oluşuyor.
Arel Yayınları'ndan çıkan kitabın kapağında ise Kübra Olçar Erden'in yıllar önce babası için yaptığı yağlı boya martı resmi yer alıyor.
Sıtkı Olçar hakkında
1948 Kütahya doğumlu.
Önceleri Kütahyalı çinicilerden çini alım satımı yaparak çini sanatına başladı. O zamanların çinicilerine, değişik form ve desen üretmeleri için fikir vermişse de belirli kalıbın dışına çıkmak istemeyen çiniciler tarafından tepkiyle karşılandı. Bunun üzerine, bu değişik fikirlere olumlu yaklaşan bazı ustaları da yanına alarak, 1973 yılında Osmanlı Çini Atölyesi adını verdiği küçük bir atölye kurdu.
1980 yılından itibaren, özellikle İznik çinileri üzerine çalışan ve kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm kazandırdı. Farklı dokunuşlarıyla sanatında kendi tarzını oluştururken, kendisine ve sanatına ilham veren Kütahya'dan hiç kopmadı. Kütahya çinilerini tüm dünyaya tanıtmayı amaçladı. 1980 yılından, vefat ettiği 2010'a kadar yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açtı.
1980'lerin başında sergilediği ilk çalışmalarında, geleneksel 16.-17. yüzyıl İznik ve Kütahya çinilerinin uzantısı gibi görülen tabaklar, çanaklar yapmış ve her yeni sergisinde değişik form ve desenlerle kendini aştı. Sanatçı; 16. yüzyıldan beri İznik ve Kütahya'da kullanılmayan mercan kırmızısı rengi üzerinde çalışmalar yaparak, mercan kırmızısına tekrar hayat verdi.
(AÖ)