bianet Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nden Heval Sarıtaş'la konuştu. Öncelikli itirazlarının Kızılırmak suyunun içme suyu standartlarına uygun olmamasıyla ilgili olduğunu belirten Sarıtaş, bir diğer itirazlarınınsa ekolojik sistemin bozulması olduğunu söylüyor.
Ağır metal içeriği sınır değerleri aştı
Kızılırmak suyunun Ankara'ya ulaşana kadar birçok havzadan beslendiğine dikkat çeken Sarıtaş, "bu beslendiği havzalardaki sular kirli. Bu su sülfat içeriyor, sert bir su ve içinde kalsiyum, kurşun gibi ağır metaller var" dedi.
Bu suyun içme suyu olarak kullanılması halinde ilerleyen dönemlerde sağlık sorunlarına yol açabileceğine işaret eden Sarıtaş ekledi:
"Belediye başkanı Gökçek 'Kızılırmak suyunu kullanan Kırıkkaleliler ishal olmadı da biz mi olacağız' açıklamasını yaptı, ama bizim endişemiz uzun vadede ortaya çıkacak sağlık sorunlarından. Su içme suyu standartlarına uygun değil. Ankara'nın İvedik'teki su arıtma tesisi de bu suyu arıtamaya yeterli değil."
Yapım aşamasında tarım arazileri zarar gördü
Projenin yaratabileceği ekolojik sorunlara da dikkat çeken Sarıtaş, yapım aşamasında bile tarım arazilerinin zarar gördüğünü vurguladı.
Kızılırmak suyu yerine Gerede'den su getirilmesi projesinin de düşünüldüğüne dikkat çeken Sarıtaş, Kızılırmak projesinin daha önce 2030'da gerçekleştirilmesinin düşünüldüğünü, kuraklık nedeniyle öne alındığını kaydetti.
Ekim ayında uygulamaya geçmesi bekleniyor
Kızılırmak Nehri'nden su getirilmesi projesinin Ekim sonlarında hayata geçmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, çalışmaların bin 200 işçi ve 6 yüz iş makinası ile sürdürüldüğünü açıklamıştı. (AÖ)