30 Mart 1972 Kızıldere Katliamı'nda öldürülen Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy yarın ölüm yıldönümlerinde (30 Mart) anılacaklar.
78'liler Federasyonu'nun yayımladığı eylem duyuru metninde, Kızıldere'nin yıldönümünde ölenlerin şahsında devrimci tarihe, devrimci dayanışmayla sahip çıkılacağı belirtildi.
"Mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden biri"
Duyuruda, "Kızıldere, devrimciler için her zaman onurlu bir mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden birisi oldu. Kızıldere bizler için nice mücadelelere ışık, nice türkülere konu olan bir direniş örneğidir" dendi. Açıklama şöyle sürüyor:
"Bugün bu tarihe hep beraber sahip çıkıyoruz. Mahir'in fotoğrafını evine asanların, kitabını okumanın ve On'ları anmanın devletin çeşitli baskılarıyla karşılaştığı bugünlerde Kızıldere'nin anlamı daha da önem kazanmaktadır. Kızıldere bu baskılara teslim olmamaktır.
Mahir ve Deniz "Ergenekonculuk" ile suçlanamaz
"Darbelere karşı onurlu direnişlerle dolu devrimci tarihin ve devrimci önderlerin; Mahir'in, Deniz'in ve mücadele arkadaşlarının "darbeci, Ergenekoncu" suçlamalarına maruz bırakılmasına, kısaca devrimci mücadele tarihinin egemenlerin eliyle kirletilmek istenmesine ve yeniden yazılma çabasına karşı hep birlikte "tarihimize dokundurtmayız" diyoruz.
"30 Mart 1972 Kızıldre'nin yıldönümünde, On'ların şahsında, faşizme ve emperyalizme karşı boyun eğmeyen direnişlerle dolu devrimci tarihimize devrimci dayanışmayla sahip çıkıyor; direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur diyoruz.."
Sadece "Yaşasın Devrimci Dayanışma" dövizleri taşınacak
Eylem, İstanbul'da yarın (30 Mart) saat 12.30'da Taksim tramvay durağında yapılacak. Eylemde, "30 Mart 1972 Kızıldere - Direnişin ve Dayanışmanın Tarihi Onurumuzdur" yazılı pankart arkasında, "Yaşasın Devrimci Dayanışma" yazılı imzasız dövizler taşınacak. Eylemde flama, kurum imzası içeren pankart ve dövizler taşınmayacaktır.
Kızıldere'de ne olmuştu?
Tarihe Kızıldere Katliamı olarak geçen olay, Türkiye'nin yakın politik geçmişinin en önemli sayfalarından biri, Türkiye'nin devrimci, sosyalist hareket tarihinin bir dönüm noktası olarak kabul görüyor.
12 Mart askeri müdahalesi, sonrasında diktatörlüğe karşı silahlı mücadele açan devrimcilerden THKO militanları Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmesine engel olmak üzere THKP-C ve THKO militanları ortak eyleme geçerek 26 Mart 1972'de Ordu'nun Ünye ilçesindeki NATO üssünde görevli 2 Kanadalı 1 Britanya'lı teknisyeni rehin aldılar.
Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy 30 Mart 1972'de Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde kıstırıldılar. Gün sona ererken 10 devrimci ve rehineler hayatlarını kaybetmişti. (NV'EÖ)