* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı.
Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş.'nin Kızılbük'te yürüttüğü ve mahkeme kararıyla 8 Ağustos'ta geçici olarak durdurulan otel projesinin, mühürlü olmasına rağmen çalışmalarına devam ettiği iddiaları üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, dün (22 Ağustos) Marmaris'e gitti.
"Durmuş bir inşaattan ziyade çalışan bir inşaat görüntüsü vardı," diyen Çepni, Marmaris Kent Konseyi, Ekoloji Meclisi, milletvekilleri ve halk olarak inşaat alanına gittiklerini söyleyerek "Resmi olarak inşaatın durdurulduğu beyan edilmişti; ama bölgedeki ekoloji örgütlerinde çalışmalarını yürüten arkadaşlar, halkın da gözlemlerine bağlı olarak bu inşaatın geceleri sürdüğünü belirtti," dedi.
"Durmuş bir inşaattan ziyade çalışan bir inşaat görüntüsü"
İnşaat alanına girdiklerinde ise herhangi bir çalışma olmadığını ama söylenildiği gibi içeride çok sayıda işçinin ve iş makinesinin bulunduğuna dikkat çeken Çepni, şöyle konuştu:
"Durmuş bir inşaattan ziyade çalışan bir inşaat görüntüsü vardı. Oysa ki mahkeme kararından sonra olması gereken şuydu: İş makinelerinin geri çekilmesi, inşaat malzemelerinin taşınması, işçilerin değil de artık bu 'toplanma' işleriyle görevli kimse orada onun olması. Öyle bir görüntü yoktu. Ne yazık ki mahkeme kararına rağmen inşaat çalışmaları devam ediyor. Bunu net olarak dün görmüş olduk. Güvenlik şefi bize bazı itirazlarda bulundu ve bizim oraya gidişimizden rahatsız olduklarını söylediler. Önceki gidişlerimizden de rahatsız olmuşlardı ancak artık ortada şöyle bir durum var: Ortadaki mahkeme kararına rağmen inşaat çalışması devam edecek mi? Güvenlik şefi bu sorumuza hiçbir çalışmanın sürmediği yanıtını verdi. Ki polis de vardı yanımızda. Böylelikle kayıtlara da geçmiş oldu."
#Marmaris
— Murat Çepni (@MuratCepniHDP) August 22, 2022
Milli Parkı’nı getirdikleri hale bakın! #MilliParkıSinpaşaVermeyeceğiz@KonseyMarmaris @muglacep pic.twitter.com/206ItgDJ6s
"Mahkeme kararları göstermelik olmamalı"
İnşaat çalışmalarının mahkeme kararına rağmen devam etmesinin suç olduğunu vurgulayan Çepni, öte yandan da Kaz Dağları'nda mahkeme kararına rağmen bir yıl boyunca inşaat alanında duran Kanadalı maden şirketi Centerra Gold firmasını hatırlatarak sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Ekolojik yıkım politikaları açısından baktığımızda Türkiye'de çok az olumlu mahkeme kararı var. Ancak bunlara baktığımızda bile şunu görüyoruz: Mahkeme kararları dikkate alınmıyor, arka taraftan dolanarak çalışmalar devam ettiriliyor, farklı ruhsatlarla kıyımlar sürüyor. Mahkeme kararının göstermelik olmaması için bu kararların siyasi irade ve şirketler tarafından dikkate alınması gerekiyor. Hatırlayın, Kaz Dağları'nda Centerra Gold firması mahkeme kararına rağmen neredeyse bir yıl kadar orada kalmaya devam etti. Bu işgal demek. Siyasi iktidar ve şirketler bir ve aynı kurumlar olduğu için olumlu mahkeme kararlarını bir engel olarak görüyorlar. Biz Marmaris'teki halkla ve ekoloji örgütleriyle birlikte bu inşaatın takipçisi olacağız ve mutlaka tahliye edilmesi, alanın rehabilitesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Eski haline döndürülmesi için diyemiyorum ne yazık ki, çünkü şu an bile büyük hasar görmüş durumda Kızılbük Koyu."
Ne olmuştu?Kızılbük'teki inşaat 30 yıl önce Hattat Ailesince Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapmak üzere başlatılmıştı. Sinpaş Holding, 2010 başlarında iki doğal koyu kapsayan alanda duran otel inşaatının yanı sıra araziye ayrıca bin 400 lüks konut yapmak üzere, İçmeler belde belediyesine başvurdu. Belediye mevcut imar planı kapsamında konut yapımına izin vermedi. Ancak, Muğla Valiliği devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 13 Ağustos 2021'de 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi. Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için verilen "ÇED gerekli değildir" kararının iptali için Eylül ayında Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerince ve kent halkı tarafından hem "ÇED Gerekli Değil" kararının hem de belediyenin verdiği ruhsatın iptali için Muğla 3. İdare Mahkemesi'nde iki ayrı dava açıldı. ÇED iptal kararı için açılan davada çıkan bilirkişi raporunda, valiliğin kararının yasalara aykırı olduğu; projenin kıyıya, denize, bölgedeki endemik türlere ve ekolojik bütünlüğe zarar verdiği tespit edildi. Raporda yine, bölgede dinamit kullanılamayacağı da belirtildi. Ancak dava sürerken Muğla Valiliği'nin 13 Ağustos 2021'de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) "Gerekli Değil" kararı sonrası Marmaris Belediyesi'nin de projeye ruhsat vermesiyle projenin inşaatına başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Genelgesi'ne göre 15 Mayıs 2022'de Kızılbük Koyu sınırlarındaki inşaatla ilgili yasak kararı çıkmıştı. Ancak Kültür Müdürlüğü bir değişikliğe gitti ve yasak tarihini 17 Haziran'a erteledi. TIKLAYIN - Sinpaş GYO Kızılbük'teki otel inşaatını durdurdu Ekoloji ve emek örgütlerinin, milletvekillerinin uzun erimli mücadelesiyle Muğla 3'üncü İdare Mahkemesinin Kızılbük'teki projesi için Valiliğin "ÇED gerekli değildir" kararını iptali ardından davayı temyize taşıyan Sinpaş GYO, Danıştay'daki temyiz başvurusu sonuçlanana kadar çalışmalarını durdurduğunu açıkladı. |
(TY)