Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar eşcinsellerden kan bağışı almamaları ile ilgili bu sabah katıldığı televizyon programında konuştu:
“AIDS virüsü eşcinsellerde yoğun olarak gözükür ve eşcinsel ilişkiyle başkalarına bulaşır veya kan yoluyla bulaşır. Bu bilimsel bir gerçeklilik olduğu için eşcinsellerden şu ana kadar bir tepkiyle karşılaşmadık.”
Oysa ki Kızılay’ın homofobik uygulaması özellikle üniversitelerdeki protestolar, imza kampanyaları ve açıklamalarla sık sık tepki görüyor.
Hacettepe Üniversitesi’nin 2013 istatistiklerine göre de bu yılda Türkiye’de görülen HIV/AIDS vakalarının yüzde 46,1’i (3137 vaka) heteroseksüel cinsel ilişki yoluyla, yüzde 9.9’u (670 vaka) homoseksüel/ biseksüel cinsel ilişki yoluyla bulaştı.
Akar: Eşcinseller risk grubunda
Kızılay, kan alma formunda “Daha önce erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?” sorusuna olumlu yanıt verenlerden kan almıyor.
Genel Başkan Akar, Beyaz TV’de yayınlanan “Uyan Türkiyem” programında sunucu Tahir Sarıkaya’nın “Kan bağışı almadan önce neden eşcinsel misiniz sorusunu soruyorsunuz, bir eşcinsel kan veremez mi? ” demesi üzerine şöyle konuştu:
".. N yaparsanız yapın kan nakillerinde mutlaka bir virüs kapma ihtimali vardır, milyonda bir bile olsa. Bunu azaltmanın bir tek yolu vardır. Kanı veren insanın kendisinden şüphesi varsa bunu deklare etmesidir. Özel hayata müdahale falan diyorlar ama bizim kimsenin eşcinselliğiyle, biseksüelliğiyle, heteroseksüelliğiyle hiç bir derdimiz yok. Yalnız eşcinseller kan verme konusunda risk grubundadır. HIV/AIDS virüsü eşcinsellerde yoğun olarak gözükür ve eşcinsel ilişkiyle başkalarına bulaşır veya kan yoluyla bulaşır."
"Tepkiye karşılaşmadık"
“Tepki alıyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bu bilimsel bir gerçeklilik olduğu için eşcinsellerden şu ana kadar bir itirazlarıyla karşılaşmadık. Afrika'ya gidip gelenlerden de kan almıyoruz. Bu insani bir durum. Çünkü sizden aldığımız bir ünite kanı üç kişiye veriyoruz. Üç kişiye şifa oluyor. Geçmişte, başımıza gelen hadiselerde maalesef kanı veren kişilerde bu tür durumları tespit ettik. Biseksüellik, eşcinsellik ortaya çıktı. ”
“Eşcinsel hastaya kan veriyor musunuz?” sorusunu Akar “Tabii ki veriyoruz” şeklindeki yanıtlarken sunucu “Normal bir kan eşcinsele oluyor mu?” diye ekledi:
Akar, “Eşcinsel bir tercih meselesi, kan da olur normal ilişki de olur” derken konuşma “Eşcinselin kanını alamıyoruz ama kan veriyoruz” şeklinde özetlendi.
Kızılay’a tepkilerden seçmeler
Akar, tepkiyle karşılaşmadıklarını söylese de Kızılay bu ayrımcılık nedeniyle de birçok kez protestolarla karşılaştı.
* Boğaziçi Üniversitesi, Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu luBUnya Mayıs 2013’te kampüsteki danışma masasına astığı "Kızılay Daha Önce Homofobiyle Hiç İlişkin Oldu Mu?" pankartıyla ayrımcılığı deşifre etti.
* Kasım 2014’te Kızılay’ın üç üniversitede açtığı kan bağış stantlarında aynı ayrımcılıkla karşılaşıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Heteroseksizm, Homofobi veTransfobi Karşıtı Öğrenci Kulübü Bilgi Gökkuşağı, kampüste durumu protesto etti.
* 19 LGBTİ topluluğu Türk Kızılayı Genel Başkanlığı’nın Kızılay’ın kan bağış formunda yer alan ve olumlu yanıt verildi takdirde kan bağışından alıkonulan “erkek erkeğe cinsel ilişki” sorusunun kaldırması için imza kampanyası başlattı.
Tüm sorular hatalı
Eşcinsel bir öğrencinin kan verememesiyle ilgili bianet’e konuşan Pozitif Yaşam Derneği kurucu üyelerinden ve eski dernek başkanı Nejat Ünlü Kızılay’ın sorularının tamamında hata olduğunu anlatmıştı.
Ünlü, heteroseksüellerin de ilişkiye girdiğini hatırlatarak, AIDS/HIV konusunda sorunun üç hafta içinde cinsel ilişkiye girilip girilmediği ve kan alınıp alınmadığı şeklinde değiştirilmesi gerektiğini söylemişti. (BK)