Avrupa Birliği Projesi olan CultureCivic: Kültür Sanat Destek Programı tarafından desteklenen Kızıl Kirazkuşu: Datça’da Çocuklara Orman Yangınları Farkındalığı Sanat Atölyeleri Kasım 2023 tarihinde kanatlarını çırpmaya ve sesini yükseltmeye başladı.
Geçtiğimiz Aralık ayında faaliyetlerine başlayan Kızıl Kirazkuşu’nun proje koordinatörlüğünü Özge Çiğdem Denizci tarafından gerçekleştiriliyor.
Aralık ayından Mayıs ayına kadar, müzik öğretmeni Yeşim Tezgören ile “Ses”, yazar Ayşegül Çelik ve M. Özgür Mutlu tarafından “Edebiyat”, tiyatrocu Hakan Polacanlı ve müzisyen İlker Görgülü tarafından “Kuklalar ve Sesler” ve Deniz Kırımsoy tarafından “Çöpten Heykel” başlıklı atölyelere ve Datça Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün gerçekleştirdiği “Doğa Yürüyüşü” ve Datça- Emecik Orman İşletme Şefliği ve Datça Mahalle Afet Gönüllüleri’nin birlikte yürüttüğü “Tartışma ve Soru Sorma” etkinliklerine Datça’da yaşayan 9-15 yaş arasında düzenli olmayarak toplam 45 çocuk katılım sağladı. 40 çocuğun katılımını hedefleyen atölyeler, Yarımada’nın iki farklı ucunda Betçe ve Datça’da gerçekleştirildi.
“Ses Atölyesi”
Kızıl Kirazkuşu: Datça’da Çocuklara Orman Yangınları Farkındalığı Sanat Atölyeleri’nin ilk ayağı olan ve Yeşim Tezgören tarafından yürütülen Ses Atölyesi'nin her iki ayağı da 24-25 Aralık 2022'de gerçekleştirildi.
İlk ayağı Betçe tarafında Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi'nin mekan desteği ile yapılan atölye çalışmasına 13, ikinci ayağı Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde yapılan atölye çalışmasına 17 çocuk katılım sağladı.
"Ses", "frekans", "titreşim" gibi olguların konu ediniliğindi etkinliklerde çocuklar orman yangınları farkındalığı konusunda da tartışma zemini yakaladı.
Ses çatalı (diapozom), ses çanağı, müzikal testere gibi materyallerin kullanıldığı atölye çalışmasında çocuklar "orman borazanı" adının verildiği kendi enstrümanlarını yapma deneyimi de yaşadılar.
“Edebiyat Atölyesi”
Projenin ikinci etkinliği olan Edebiyat Atölyesi, Ayşegül Çelik ve M. Özgür Mutlu tarafından biri Betçe diğeri Datça olmak üzere 2 günde tamamlandı. Atölyelere toplam 30 çocuk katılım sağladı.
Çocuklara Datça’nın ormanlarında yaşayan hayvan ve bitkiler soruldu, onlardan birini seçmeleri söylendi, etkinin artması için de taklit çalışmaları yapıldı. Ç
ocuklar seçtikleri karakterlerle ormanda bir günü anlattılar. Ancak bu sıradan bir gün değil, orman yangının çıkmasıyla ve yangınla mücadele ederek geçen bir gündü. Artık orman hayvan ve bitkileri karakteri olarak çalışmaya devam eden çocuklar orman yangını sırasında yapabildiklerini/yapabileceklerini kurguladılar, yangın sırasında olabilecek dayanışma duygusunu pekiştirdiler. Atölye çalışması çocuklar tarafından oluşturulan ve yürütücüler tarafından tahtada asılı olan kağıtlara yazılan öykünün okunmasıyla son buldu. Atölyelerin sonunda çocuklar Ayşegül Çelik ve M. Özgür Mutlu’nun yönlendirmeleriyle biri Datça diğeri Betçe’de olmak üzere iki farklı öykü yazımını tamamladılar. Bu sürede katılımcılar, "orman", “orman hayvanları", “orman yangınları”, “öykü”, “hikaye”, “okuma alışkanlıkları”, “yardımlaşma” gibi olguları üzerine düşünme tartışma zemini yakaladılar.
10 Haziran’da Kızıl Kirazkuşu Sergisi’ne bekleniyorsunuz!
Projenin son ayağı olan okul faaliyetlerine doğru adım adım ilerleyen Kızıl Kirazkuşu, 10 Haziran 2023 tarihinde ek faaliyet olarak bir sergi düzenleyecek. Sergi içinde, katılımcılara teşekkür belgeleri dağıtılacak ve proje boyunca, projenin fotoğraf sanatçısı İmre Özerim tarafından çekilen fotoğraflar ile atölyelerde yapılan objeler, enstrümanlar, öyküler sergilenecek. Proje boyunca yine video ve fotoğraf sanatçısı B. Cihangir Genç tarafından çekilen doküman filmin gösterimi yapılacak. Sergi, Datça Demokrasi Evi İbrahim Çiftçioğlu Kütüphanesi’nde saat 18.00’de olacak.
Projenin iştirakçileri arasında, Datça Belediyesi, Datça Milli Eğitim Müdürlüğü, Datça- Emecik Orman İşletme Şefliği, Datça Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi ve Datça Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü bulunuyor. (EMK)