Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kocaeli Karamürsel Kızderbent Mahallesi'nde açılması planlanan ancak mahalle sakinlerinin karşı mücadele başlattığı taş ocağına dair Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün "halkın görüşlerinin dikkate alındığı"nı belirterek verdiği ÇED raporuna, mahalleliler tepkili. Kızderbentliler, raporu yargıya taşıyor.
Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürlüğü, Yalova/Altınova'daki Karadere-Kınalı Barajları için Kocaeli ili Karamürsel ilçesi Kızderbent Mahallesi sınırları içerisinde, Aktoprak mevkiinde taş ocağı açmayı ve beton santrali kurmayı planlıyor. Açılacak taş ocağıyla Yalova'da yapılmak istenen Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına malzeme temin edilmesi amaçlanıyor. Kızderbentliler ise mahallelerinde açılması planlanan bu taş ocağına karşı itirazlarına devam ediyor.
TIKLAYIN - "Kızderbent bizim, taş ocağı istemiyoruz"
Kızderbentliler Dayanışma ve Kalkınma Derneği, 30 Haziran 2020'den beri 91 bin 958 hektarlık bir alana kurulacak taş ocağı santralini tarım ve hayvancılığı etkileyeceği nedeniyle istemediklerini belirtmişti. En son Çevresel Etki Değerlendirme Raporu İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK), Karamürsel Kızderbent halkının "taş ocağı istemedikleri"ne dair 10 gün içerisinde Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne giderek gerekçeli görüş bildirmesini istemişti.
"Halkın görüşleri dikkate alındı" denildi
TIKLAYIN - Kızderbentliler, taş ocağı için itiraz dilekçesi verdi
Kızderbentliler Dayanışma ve Kalkınma Derneği de, 25 Şubat'ta çevre sakinlerinden toplanan 2 bin civarındaki imzayla Kocaeli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi vermişti. Ancak tüm itirazlara rağmen, Kocaeli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verdi. Bakanlık, duyurusunda "halkın görüşlerinin dikkate alındığını" belirtti.
Taş ocağının ÇED toplantısının Ankara'da yapıldığını, bölge halkı olarak toplantıda bulunduklarını ve endişelerini burada da tekrarladıklarını belirten Kızderbentliler Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Enver Demirsoysal, mücadeleyi kazanacaklarını düşünüyor.
İtirazlarına rağmen 26 Mart'ta ÇED olumlu kararı alındığını söyleyen Demirsoysal, "Kararda, 'halkın görüşleri göz önünde bulundurularak' deniliyor. Biz böyle saçmalık görmedik" dedi ve şöyle devam etti:
"30 Haziran’da halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı, orada taş ocağı istemediğimizi belirttik. Akabinde imza kampanyası başlattık, imzalarla birlikte dilekçemizi Kaymakamlığa ilettik, yine olmadı. İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı oldu, 3 Şubat'ta Ankara'ya gittik, orada da bu projeyi istemediğimizi ve projenin köye vereceği zararları anlattık, yine olmadı. Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne itirazlarınızı yapın dediler, iki bin imza topladık, itirazlarımızı yaptık, yine olmadı. ÇED raporunu onayladılar. Bu mu halkın görüşlerini göz önüne almak?"
"Köylüler, kızgın ve çok öfkeli"
22 Nisan'da ÇED olumlu kararına karşı dava açacaklarını söyleyen Demirsoysal, hukuki olarak haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi:
"Hukuki olarak hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Bizim mücadelemiz bitmedi. Biz bu davayı kazancağız. Köylü kızgın, çok öfkeli. Bunca itiraza ve çabaya rağmen nasıl olumlu kararı verilir? Dün duyurumuzu yaptık,davacı olmak isteyenler gelsin vekalet versin diye. Biz dernek olarak davacı olacağız, biz umutluyuz.
Avukatımızla @avcigdembaloglu görüşerek dava sürecini başlattık. Davacı grubuna katılmak isteyen hemşerilerimiz Kızderbent Derneğini arayarak bilgi alabilirler. #KızderbentiSavun
— Kızderbent Savunması (@TasOcaginaHayir) April 1, 2021
"Ormanın, suyun içine taş ocağı olmaz"
"Artvin'in Arhavi İlçesi'ndeki Pilarget Vadisi'ne yapılmak istenen hidroelektrik santralinin ÇED kararının iptal edildiğini gördük, dolayısıyla bizler de umutluyuz. Ormanın suyun içine taş ocağı olmaz. Bu karar, bence vatana ihanettir. Çünkü bizim geleceğimizi çalıyorlar. Kızderbent hala hayvancılığın ve tarımın sürdüğü bir yer. Bunu korumalıyız."
TIKLAYIN - ÇED iptal, Pilarget deresi özgür akacak
(SO)