Fotoğraf: Unicef
Dünya genelinde kızamıktan kaynaklanan ölümler 2016-2019 yılları arasında yüzde 50 artış göstererek 2019'da 207 bin 500 can kaybına neden oldu.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), kızamık vakalarının bütün dünyada büyük bir artış göstererek 2019'da son 23 yıldır bildirilen en yüksek seviyeye ulaştığını aktardı.
UNICEF yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yayınlanan bir raporda, 2019 yılında dünya genelinde kızamık vakalarının 869.770'e yükselerek, 1996 yılından bu yana bütün DSÖ bölgelerinde bildirilen en yüksek seviyeye ulaştığı vurgulandı. 2016 yılı itibariyle bütün dünyada kızamıktan kaynaklanan ölümlerde yaklaşık yüzde 50 artış görülürken sadece 2019 yılında 207.500 kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
"2000 yılından 2016 yılına kadar görülen istikrarlı iyileşmenin ardından, kızamık vakalarının sayısı 2019 yılına kadar giderek artış gösterdi. 2019 yılı verilerini tarihte en düşük kızamık vaka sayısının görüldüğü 2016 yılı ile kıyaslayan uzmanlar, vaka sayısındaki ve ölümlerdeki bu artışın temel sebebinin çocuklara iki doz kızamık aşısının (MCV1(Measles Contain Vaccine) ve MCV2) zamanında yapılmaması olduğunu belirtiyor."
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus kızamık salgınları ve ölümleri ile ilgiliolarak şunları söyledi:
"Eldeki mevcut veriler dünyanın bütün bölgelerindeki çocukları kızamıktan korumada başarısız olduğumuzu açıkça ortaya koyuyor. Dünya genelinde herkesin kızamık aşısına erişimini sağlamak ve bu ölümcül virüsü durdurmak amacıyla ülkelere destek olmak ve toplumları seferber etmek için hep birlikte çalışmalıyız."
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore ise şöyle konuştu:
"Koronavirüs salgını ortaya çıkmadan önce de dünya bir kızamık hastalığı krizi ile karşı karşıyaydı ve bu kriz halen ortadan kalkmış değil. Sağlık sistemleri COVID-19 salgını nedeniyle sekteye uğrarken ölümcül bir hastalığa karşı verilen mücadelenin başka bir ölümcül hastalığa karşı verdiğimiz mücadeleyi baltalamasına izin veremeyiz. Bu bağlamda, giderek büyüyen COVID-19 salgınına rağmen, aşı ile önlenebilir bütün hastalıklar için bağışıklama kampanyalarını devam ettirmek amacıyla gerekli kaynakları sağlamalıyız."
(AÖ)