1999'da 873 bin çocuk kızamık nedeniyle hayatını kaybetmişti; kesin olmayan sonuçlara göre bu sayı 2003'te 530 bine düştü.
Hastalığın en yaygın görüldüğü kıta olan Afrika'da en büyük düşüş gerçekleşti; kızamıktan ölümler dört yılda yüzde 46 oranında azaldı.
"Elde edilen ilerleme inanılmaz. Hastalıkla mücadele eden bütün ülkeleri kutluyorum" diyen WHO Genel Direktörü Dr. Lee Jong-wook, "Hükümetlerin kararlılığını sürdürmesi ile daha fazlasının da yapılabileceğini düşünüyorum" diye ekledi.
Kızamık, dünya çapında çocukların en büyük ölüm nedenlerinden biri. UNICEF'e göre, 10 yıl öncesine kadar her yıl milyonlarca çocuk kızamıktan ölüyordu ve yaklaşık 30 milyon çocuk hastalığın neden olduğu körlük ya da beyin hasarı gibi sakatlıklarla yaşamak zorunda kalıyordu.
Yaşanan gelişmenin, aşılamanın önemini gösterdiğini belirten UNICEF Direktörü Carol Bellamy, "Etkili ve ucuz bir aşı sayesinde birçok bölgede aileler çocuklarının kızamıktan öleceği korkusundan kurtulmuş oldu" dedi.
Türkiye'nin hedefi 2010
UNICEF ve WHO, 1999'da kızamığa karşı aşılanma oranlarını her yerde yüzde 90'nın üzerine çıkarmak üzere hükümetlerle işbirliği içinde programlar başlattı.
Kurulan ek aşılama merkezleri sayesinde dört yıl içinde bütün dünyada 350 milyon çocuk kızamığa karşı aşılandı.
Bellamy, özellikle Afrika'da, kızamığın yaygınlığının azalmasının diğer hastalıklarla mücadele için kaynak ayrılabilmesine yarayacağını söyledi.
Türkiye de, 2010 yılında kızamığı tamamen yok etmek üzere kampanyaya katıldı. 2003 ve 2004'te 15 yaşından küçük yaklaşık 20 milyon çocuk kızamığa karşı aşılandı.
"Kızamık değil yoksulluk öldürüyor"
Kampanyanın başarı sağlanmasına rağmen hala milyonlarca çocuk kızamık riski altında yaşıyor. Kötü bakılan ve aşılanmayan beş yaşından küçük çocukların hastalığa yakalanma ve yaşamını yitirme riski daha fazla.
"Kızamık kaynaklı ölümlerin büyük çoğunluğu fakir ülkelerde gerçekleşiyor" diyen Dr. Lee "Her yıl 130 milyonda fazla bebek doğuyor. Bu bebeklerin herbirine ulaşmalı ve onları aşılamalıyız" dedi.(EÜ)