Bugün 20 Kasım ve Dünya Çocuk Hakları Günü. Birleşmiş Milletlerin (BM), savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü ülkelerde, yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için 1989 yılında imzaya açtığı Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe koydu. Sözleşmede, 4 temel ilke olan "ayrım gözetmeme, çocuğun yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı ile katılım hakkı" yer aldı. Sözleşmeye Türkiye de dahil olmak üzere 196 ülke taraf oldu. Dünyada en fazla onaylanan "İnsan hakları belgesi" niteliğini taşıyan sözleşmeyi Türkiye, 27 Ocak 1995 tarihinde yürürlüğe koydu.
bia Çocuk Kitaplığı olarak gün dolayısıyla çocukların yaşama hakkı, gelişme hakkı, korunma ve katılım hakkını işleyen Yapı Kredi Yayınları'nın çıkardığı üç kitabı ilginize sunuyoruz. Hem çocuklar hem de ebeveynlerin bu kitaplara ulaşması, okuması ve yaşamda uygulaması geleceğimiz için elzem bir konu.
Çocuk Olmaya Hakkım Var
Alain Serres'in kaleme aldığı, Aurélia Fronty'nin olağanüstü çizimleriyle süslediği "Çocuk Olmaya Hakkım Var", çoğu zaman önemsemediğimiz, görmezden geldiğimiz ve kulak tıkadığımız bir soruna, "çocuk hakları" sorununa yine çocukların gözünden ve dilinden yaklaşan bir kitap. Daha önce hep siyasetçilerin, eğitimcilerin, kısacası büyüklerin söyleminden tanımlanan çocuklar ve onların hakları, bu defa daha çocuksu, daha masum ve daha renkli bir şekilde dile getiriliyor.
Birey, toplum, hak ve özgürlükler...
Erdemler, birey ve toplum, hak ve özgürlükler, kişisel gelişim yanı sıra saygı ve sevgi, paylaşma, bireysel farklılıklar, çok dillilik, çok kültürlülük, dezavantajlı gruplar, empati, eşitlik, farklılıklara saygı, kültürel farklılıklar, toplumsal kurallar, bireysel haklar, çocuk hakları, hakkını savunma, düşünce özgürlüğü, eğitim hakkı, engelli hakları, ifade özgürlüğü, kişi dokunulmazlığı, toplumsal cinsiyet adaleti ve eşitliği alt temalarını işleyen kitap her çocuğun ve ebeveynin başucu eseri niteliğinde.
Yazarı: Alain Serres
Resimleyen: Aurélia Fronty
Sayfa sayısı: 44
Okuma yaş grubu: 3 yaş ve üzeri
Kız Çocuk Hakları Bildirgesi
Kız çocuklarının da oğlan çocuklar gibi üstü başı pasaklı, saçları dağınık, yara bere içinde, kıpır kıpır olma, istedikleri mesleği seçme, her gün prenses olmak istememe, istedikleri kişiyi sevme hakkı vardır.
Uluslararası Af Örgütü, kabul görmüş basmakalıp fikirleri yıkıp geçen bu "bildirge"yi destekliyor. Kız, oğlan ayırmaksızın herkes arasında eşitliğe saygının önemini hatırlatmak için icat edilmiş haklardan oluşan bu mizahi liste, çocuk, genç, yetişkin her bireyi düşündürecek, eğlendirecek, gülümsetecek.
Kitabı okumak için bir neden bırakayım: Kız çocuk hakkı bildirgesinin 2. Maddesi; "Bilyelerle oynama, arabalarla oynama, uçaklarla oynama ve bilgisayar oyunları oynama hakkı vardır."
Yazar: Élisabeth Brami
Çeviren: Burcu Uğuz
Resimleyen: Estelle Billon-Spagnol
Sayfa Sayısı : 36
Okuma yaş grubu: 7 -12
"Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi"
Oğlan çocukların da kız çocuklar gibi ağlama, oyuncak bebeklerle oynama, pembe renk giyme, okumayı sevme, her gün süper kahraman olmak istememe, istedikleri kişiyi sevme hakkı vardır.
Uluslararası Af Örgütü, kabul görmüş basmakalıp fikirleri yıkıp geçen bu "bildirge"yi destekliyor. Kız, oğlan ayırmaksızın herkes arasında eşitliğe saygının önemini hatırlatmak için icat edilmiş haklardan oluşan bu mizahi liste, çocuk, genç, yetişkin her bireyi düşündürecek, eğlendirecek, gülümsetecek.
Yazar: Elisabeth Brami
Çevirmen: Burcu Uğuz
Çizer: Estelle Billon-Spagnol
Okuma yaş grubu: 7-12
Tanıtımını yaptığım Kız ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesine ek olarak ebeveynlere ve yine çocukların okuması gereken "Anne Hakları Bildirgesi" ve "Baba Hakları Bildirgesi" kitapları da önerimdir.
20 Kasım ve Dünya Çocuk Hakları Günü kitaplarla kutlu olsun çocuklar!
(SYZ/AÖ)