BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şırnak'ın İdil ilçesindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda kalan kız öğrencilerden yatakhaneyi boşatmaları istendiğini ve tatilin başlamasına bir hafta kala köylerine dönmek zorunda kaldıklarını söyleyerek Milli Eğitim Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın cevaplaması istemiyle iki soru önergesi verdi. (1, 2)
Bianet'in ulaştığı Kaplan, İdil ilçesinin kırsalının geniş olduğunu, 100 köyü bulunduğunu ve öğrencilerin liseyi mecburen merkezde okuduklarını söyledi. Önceki kaymakam döneminde bölge okulunda yemekhaneye ayrılan bir bölümün yatakhane olarak hazırlandığını ve İŞKUR'dan beş çalışan verildiğini, öğrencilerin de sosyal dayanışma imkanlarıyla okuduklarını anlattı.
"Yeni kaymakam beş işçinin İşkur'da işine son verildiğini, yatakhanenin kapatıldığını söyleyerek şubat tatiline bir hafta kala evinize dönün, diyor. Bunun üzerine kamuoyuna yansıdı olay. Biz de bu durumu hem İçişleri Bakanı'na hem de Milli Eğitim Bakanı'na konuyu aydınlatmalarını, gereğini yapmalarını soru önergesiyle sorduk. Kaymakam hakkında işlem yapılacak mı, diye sorduk."
Soru önergelerinde, işçilerin görevine son verilmesinin gerekçesi, öğrencilerin hangi gerekçeyle yurttan çıkarıldığı, yatakhanenin kapatılması sonucu öğrencilerin karşı karşıya bulunduğu mağduriyetin giderilmesi için ve öğrencilere kalacak yer temini konusunda çalışma olup olmadığı soruldu; kaymakam hakkında idari bir işlem başlatılması düşünülmekte midir, dendi.
Kaymakam haberi yalanladı
bianet'in konuştuğu İdil Kaymakamı Mustafa İmamoğlu ise basında çıkan haberleri yalanladı. YİBO'da çalışan işçilerin İŞKUR'la sözleşmelerinin 90 günlük dönemlerle yapıldığını, ikinci dönemde düzenin aynı şekilde devam edeceğini söyledi. "İşçilerin sözleşmesinin sona erdiği doğru, ama yurdun kapatıldığı yanlış. Şu anda da öğrencilerimiz kalıyor, ikinci dönemde de kalmaya devam edecekler."
İmamoğlu yurtta kalan kız öğrenci sayısını 112 olarak verdi. Öğrencilerin basında çıkan sözleriyle ilgili olarak da "Orada bir iki öğrenciyi konuşturmuşlar. Öğrencilerimizden bazıları, eğitimin son haftası olduğu için evlerine gitmek isteyenler olmuş, onlara da idareciler izin vermişler. Yurdun kapatılması söz konusu değil. Hâlâ yemek yiyor, yurtta kalıyorlar" dedi.
Kız öğrencilerin isyanı
Basında çıkan haberlerde, köylerden gelip İdil ilçe merkezindeki liselerde eğitimlerine devam eden kız öğrencilerin Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndaki yemekhanenin üst katında yatakhaneye çevrilen yerde kaldığı, ancak görevli beş hizmetlinin işten çıkarılması üzerine kız öğrencilerin köylerine dönmek zorunda kaldıkları yazıldı.
Haberlerde, İdil Kaymakamı İmamoğlu'nun İŞKUR'un kendilerine verdiği personelin işlerine son verilmesi nedeniyle yurdu kapatmak zorunda kaldıklarını söylediği de yer aldı.
Liseli kız öğrencilerin eğitimlerinin yarıda kaldığı yönündeki sözlerine de aynı şekilde haberde yer verildi: "Kızların okullu olması için birçok kampanya düzenlenirken, bizi köylerimize gönderdiler. Biz ilçeye lisede eğitim görmek için gelirken ailelerimizi zor ikna etmiştik. Babalarımız bizi okula göndermemek için bahane arıyor. Biz bu kadar okumaya hevesliyken, bu kadar basit bir sorun yüzünden eğitim hayatımızın sekteye uğratılması çok üzücü. Okumayalım da ne yapalım, bu yaşta kocaya mı gidelim?" (YY)