Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, bu yılki Öğrenci Seçme Sınavı'nın(ÖSS) farklı bir sonucuna dikkat çekiyor.
"1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni Sosyal Sigortalar ve Sağlık Sigortası Yasası (SSGSS) uyarınca ÖSS'de başarılı olamayan kız öğrenciler, sadece bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirilme hakkını kaybetmeyecek, aynı zamanda sağlık güvencesini de kaybetmiş olacak."
Kılıç, "SSGSS diğer pek çok hak gaspının yanı sıra, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kız çocuklarının sağlık güvencesinden yararlanma hakkını da ortadan kaldırdı" diyerek yasayı eleştiriyor.
"Kız öğrenciler sağlık güvencelerini kaybediyor"
Daha önce yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Yasasına göre bekar olan ve sigortalı bir işte çalışmayan kız çocukları, yaşlarına ve eğitim durumlarına bakılmaksızın anne babalarının sağlık sigortasından yararlanma hakkına sahiplerdi.
Evlenenler boşandıkları ya da çalışanlar işten ayrıldıkları takdirde yeniden ebeveynlerinin sağlık güvencesinden yararlanmaya hak kazanıyorlardı.
Eğitim Sen başkanı bu düzenlemenin kadınlar için iş bulma olanaklarının kısıtlı olduğu Türkiye'de göreceli de olsa kadınların kimseye bağımlı olmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından olumlu bir nitelik taşıdığını savunuyor.
"1 Ekim 2008'den sonra 18 yaşını doldurup 2008-2009 döneminde liseden mezun olan kız çocukları, bu yıl herhangi bir yüksek öğretim kurumuna kayıt yaptıramazsa sigortalı ebeveynlerinden doğan sağlık hakkını kaybedecek."
"Çözüm eş bulmak olmamalı"
Diğer yandan Kılıç'ın verdiği bilgiye göre herhangi bir yere yerleştirilenler için de sorun ortadan kalkmıyor, sadece erteleniyor.
Çünkü ÖSS'de başarılı olanların sağlık güvencesinden yararlanma hakları da erkek çocuklar gibi 25 yaş ile sınırlandırılmış bulunuyor.
"18 yaşını doldurarak sigortalı anne babalarının sağlık güvencesinden yararlanma hakkını yitiren kız çocuklarının sağlık hizmeti alabilmesi çeşitli koşullara bağlanmış bulunuyor. Buna göre ya primlerini kendisi ödeyecek ya iş bulup çalışacak ya 'açlık sınırı'nın altında yaşadığını kanıtlayacak ya da sigortalı bir eş bulacak."
Kılıç ekliyor:
"Ailelerin halen tercih yapmaları gerektiğinde kız çocuklarının eğitim masraflarını kıstıkları, erkek çocuklarının eğitimlerini daha fazla destekledikleri düşünüldüğünde, kız çocukları için geriye kala kala sigortalı biriyle evlenme seçeneği kalıyor. Bu da yeni SSGSS'nin mimarı hükümetin muhafazakar ideolojisine çok uyuyor." (EZÖ)