2003 Haziran'ın da başlayan ve 33 ilde süren kampanya dahilinde okula gidemeyen-gönderilmeyen 650 bin kız çocuğundan 40 bini "okullu oldu". Bu yıl ise 300 bin çocuğun okula başlanması için çalışmalar sürüyor.
Kızlarını okula başlatan ailelerin çocuklarının eğitiminin sürüp sürmediğinin takibi için, Milli Eğitim Müdürlüklerinin de desteğiyle uzun süreli bir çalışma gerekiyor.
İlköğretim okullarını kapsayan projenin sorumlularından Fatma Özdemir Uluç, okulların yetersiz olması ve taşımalı eğitim gibi nedenlerle kız çocuklarının okula gitmesinin zorlaştığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hüseyin Çelik'in eğitime bütçeden ayrılan payın arttırılması yönündeki açıklamalarının kendisini umutlandırdığını söyledi.
Uluç; toplumsal cinsiyet konusundaki yargılar ve baskılar nedeniyle kız çocuklarının ve kadınların hayata katılmalarının zorlaştığını, ancak çocukların okula gitmesinin bu zorluğu kırmak için bir ilk adım olduğunu düşünüyor.
Uluç; nüfusun en yoksul yüzde 6'lık kesimi içinde olan ailelere kızlarını okula devamlı göndermeleri koşuluyla yani şartlı nakit transferiyle 20 milyonluk yardım yapıldığını; ayrıca tüm ailelere giysi ve kitap yardımlarının sürdüğünü açıkladı.
Öte yandan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki "Haydi Kızlar Okula Telefon Hattı"ndaki görevliler, İstanbul'da kızlarını okula göndermeyen aileleri ihbar etmek için açılan hattı çoğunlukla, diğer illerden maddi yardım talep eden ailelerin aradığını söyledi.
"Okulların yetersizliği de engel yaratıyor"
Uluç, bianet'e şu bilgileri verdi:
* Kız ve oğlan çocuklarının nüfusunun aynı olmasına karşın, başta İstanbul ve İzmir olmak üzere, yoğun göç alan iller dahil kız çocuklarının yüzde 60'a yakının okula kayıtlı değil. İl ve ilçe milli eğitim, sağlık müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ile birlikte, ailelerle yüz yüze görüşmeler yaparak kızlarını okula göndermelerini istiyoruz.
* 2005'e kadar sürecek kampanya boyunca, kız çocuklarının eğitim durumuna ilişkin toplumsal cinsiyet analizi yapıldı. Durumu en kötü illerden iyilere doğru öncelikli on sonra da 23 ilde kampanya çalışmaları başladı. 20 ilde de daha çalışmaların genişletilmesi düşünülüyor.
* Müftülüklerden, sağlık müdürlüklerinden ebelere kadar kampanya için geniş bir kesim seferber oldu. Kız çocuklarının okula gönderilmesi için ikna süreçleri önemli olduğundan, okula gitmeyen çocukların tespitinden sonra, aileleriyle yüz yüze görüşmeler yapılıyor.
* Projenin ortaöğretime de kayması, kız çocuklarının meslek sahibi olması hedefimiz. En azından temel eğitimi alarak bir başlangıç yapmalarını, kız çocuklarına yönelik kalıplaşmış anlayışları kırmak istiyoruz.
* Bir çok köyde okul olmaması, dersliklerin yetersiz olması nedeniyle, kız çocuklarını yatılı bölge okullarına göndermek istiyoruz. Ancak aileler buna karşı çıkıyor.
* Okulların nitelik olarak da yetersizliği engellerden biri. Binaların sağlamlığının sağlanması, derslik sayısının artması için Eğitime yüzde 100 Destek kampanyasının hayata geçmesini bekliyoruz. Haydi Kızlar Okula kampanyası, bir yandan bu sorunların görülmesi için de önemli oldu.
* Çocuk hakları sözleşmesine göre her çocuğun eğitim hakkı var. Din, gelenekler gibi nedenlerle kızlar okula gönderilmediği durumlarda, devletin her türlü olanağını kullanarak, bu engelleri aşacak projeler yaratması gerekiyor.
* Kız çocuklarının okula gitmesine yönelik 25 ülkede benzer projeler sürüyor. Türkiye'nin bu alandaki başarısı diğer ülkelerdeki çalışmalar için de umut verici oluyor. (ÖG/BB)