Jin Fikirler’in elinden çıkma toplumsal cinsiyet temalı videolargeçtiğimiz perşembe günü bu yıl 10. yılını kutlayan Tarlabaşı Toplum Merkezi’nde (TTM) gösterildi.
TTM’ye olduğu gibi Jin Fikirler’e de katkıda bulunan koordinatör Ceren Suntekin neden toplumsal cinsiyet konusunu seçtiklerini şöyle anlattı…
“Projeyi yapmadan önce Tarlabaşı Toplum Merkezi olarak Tarlabaşı bölgesindeki kadınları ve genç kızları odağa aldığımız ev ziyaretleri yapmıştık. Evlerdeki kadınlarla konuştuğumuzda, en çok bu konularda bilgiye ihtiyaç duyduklarını farkettik.
“Bunu da konuşacak kimsenin olmadığını, doğru bilgiye erişim kaynağının yokluğunu ve erken evliliklerin bu nedenle de çok arttığını söylediler.
“Genç kadınların bu konuda bilgi almaları, donanım kazanmaları ve görünürlük yaratabilmelerini nasıl birleştirebiliriz diye düşündüğümüzde bu Genç Ses projesi çıktı.”
Suntekin’in verdiği bilgilere göre, Jin Fikirler’i, seyredeceğimiz videoları yaratan genç kadınlar Kürtçede kadın anlamına gelen “jin” kelimesine referansla bulmuş.
TIKLAYIN - JİN FİKİRLER VE KUİR FİLM OKUMALARI
Gösterimi sonrasında videoların yaratıcılarıyla söyleşiler de yapıldı.
“Bedenimin Ne Kadarı Benim?” adlı videosunda toplumun kadın bedeninin gösterimiyle ilgili yaptığı yorumları duyarken bir yandan da bir performans sanatçısının gösterisini izlediğimiz Özlem Bozkuyu çalışmasını anlatırken “Kıyafeti o kadının kimliği değildir” dedi.
Burcu Sünger, internetteki kedilerin salatalıktan korktuğu videolarla arka fonda duyduğumuz taciz hikayelerini birleştirdiği Alışagelme adlı videosuyla ilgili artık bu tarz hikayelere alıştığımızı söyledi.
Jön Diye Sana Derler adlı videodaYeşilçam filmlerinde yakışıklı jönlerin ağzından duyulan cinsiyetçi söylemleri içeren sahnelerin remix yapıldığı videonun sahibi Gülsüme Demir filmin yapım aşamasında istediği sahneleri yakalayabilmek için sekiz saat hoşlanmadığı filmler izlemek zorunda kaldığını anlattı.
Ayıptır Söylemesi adlı videoda regl gibi konuları farklı kadınlara sorduğu sorularla inceleyen Hilal Takak bu çalışma sayesinde ailesi için ayıp kavramının değiştiğini söyledi.
Bir kadın futbol takımı kurmalarını anlattıkları Jin Team adlı videolarıyla “kadınlar futbol oynayamaz” algısını yıkmak istediklerini söyleyen Aşiti Cebe ve Yasemin Budak mahallede futbol oynarken yaşadıkları sıkıntıları aktarırken komşularının ailelerine “senin kızın nasıl futbol oynuyor” diye şikayet ettiğini anlattı. (GNU/YY)
Jin Fikirler |
Gençler Sabancı Vakfı desteği ile Tarlabaşı Toplum Merkezi tarafından yürütülen Genç Ses projesinde önce cinsel sağlık, üreme hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda eğitim aldılar, sinema ve sergilere giderek tartışmalarda bulundular. Jin Fikirler blogunu açarak beden, roller, haklar üzerinden baskın söylemleri sorgulamaya ve kendi hikayelerini paylaşmaya başladılar. Jinler, proje ortağı MODE İstanbul’un 66 Kolektif üyeleriyle birlikte düzenlediği dijital medya atölyesine katılarak fotoğraf, video teknikleri, yazılı ve görsel-işitsel hikaye anlatımı, kamera/ışık kullanımı ve montaj üzerine eğitimler gördüler. Atölyede üretilen videoların ilk gösterimi Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nde gerçekleşmişti. |