Dün parlamentodaki oylamanın ardından Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'nda kalabalık daha da arttı. Fotoğraf: Twitter
Ermenistan'da protestolar üzerine istifa eden Serj Sarkisyan'ın partisi Cumhuriyetçi Parti'nin destek vermemesi üzerine 105 sandalyeli Ermenistan Parlamentosu'ndan Paşinyan'a sadece 45 oy çıktı.
Paşianyan'ın genel grev çağrısıyla halk sokaklara dökülürken, Erivan'da bulunan Bölgesel Araştırmalar Merkezi (RSC) Başkanı Richard Giragosian, "protestoların artık barikatın ötesine geçtiğini", Cumhuriyetçi Parti'nin Paşinyan'ı baltalamasının kendi çöküşünü hızlandıracağını söyledi.
Fotoğraf: Vahram Baghdasaryan/ AA
"Bu grev Ermenistan tarihinde ilk"
"Ermenistan Parlamentosu'nda Cumhuriyetçi Parti'nin Nikol Paşinyan'a destek vermemesi üzerine parlamento 8 Mayıs'ta ikinci rounda gidecek" diyen ve genel grevin ülke tarihi için bir ilk olduğunu söyleyen Giragosian şöyle devam etti:
"Fakat Erivan merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nda on binlerce gösterici arasındaki öfkenin yoğunluğuna bakacak olursak, bu diretme sadece Cumhuriyetçi Parti'nin popüler ve politik çöküşünü daha da hızlandırmaya yarayacak.
"Bu hamle, ülkenin tek uluslararası havaalanını da bozmaya yönelik bir plan da dahil olmak üzere ana yolların ve otoyolların 'kilitlenmesi' ve barikatlarının ötesinde bir şeyleri tetikledi. Bu Ermenistan tarihinde bir ilk olacak kadar geniş boyutlu bir grev.
Erivan'da 1 Mayıs'ta halk hem işçi bayramı hem Parlamento'daki oylama için sokaktaydı. Fotoğraf: Twitter
"Kitleler Paşinyan'a güç veriyor"
"Uzun süredir görevde olan bir devlet görevlisinin şiddet kullanmayan insanlar tarafından yenilmesi (Serj Sarkisyan) çok ender görülen ve önemli bir başarıydı, fakat işin zor kısmı şimdi başlıyor.
"Ermenistan'da tüm siyasi odakların aynı hizaya geçtiği bir siyasi atmosferde, yüksek potansiyele sahip bu yeni halk aktivizmi, halk tarafından sevilmeyen iktidar seçkinleri ve karizmatik popülist siyasal liderliğini aynı hareketin içinde tutabilmek adına Paşinyan'ın bir fırsat olduğunu ve bu kitlelerin Paşinyan'a güç verdiğini söylemek gerekiyor.
"Ermeni politikasındaki kumarda son blöf"
"Bununla beraber, siyaseten tavizlerin verilmediği ve mutabakata varılamayan bir ortamda, bir hükümet planı eksikliğinde, herkesin peşine düştüğü, olumlu 'temiz devlet' söylemi, ülkenin nasıl yönetileceğiyle ilgili belirsizlik ortamına dönüşebilir.
"Böylesi bir kutuplaşma ve muhalefet karşısında toplumun güvenini kaybeden parlementer politika kaybetmeye mahkum.
"Dahası, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti hakkında, tek parti hegemonyasına güvenerek uzlaşmacı davranmaması durumu kötüleştiriyor.
"Bu kesinlikle Ermenistan siyasetindeki son test değil; sadece Ermeni politikasındaki kumarda son blöf turuydu.
Gösteriler hâlâ barışçıl, coşkulu ve pozitif"
"Sarkisyan'ın Cumhuriyet Partisi hali hazırda durumun farkında ancak geri adım atmaya henüz hazır değiller, bir dahaki oylamaya daha 6 gün var.
"Bu sırada protestoların direncini test edeceklerdir. Bu arada sadece üniversite değil yüzlerce lise öğrencisi de genel grevle birlikte gelen yeni dalgaya katılmak için diğer şehirlerden Erivan'a geliyor.
"Güzel olan gösterilerin hâlâ barışçıl, coşkulu ve pozitif olması. Genel grev her gün 17:00'de sona erecek. Genişleyen aktivizm dalgasına kapılanlar her geçen gün artıyor".
Protesto süreci nasıl başladı?Ermenistan'da 2015'te yapılan bir referandumla kabul eden anayasa değişikliği ile devlet başkanının önemli yetkileri başbakana devredilmişti. 2008'den bu yana iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Serj Sarkisyan, Armen Sarkisyan'ın devlet başkanı seçilmesinin ardından bu kez 17 Nisan'da parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçilmişti. Serj Sarkisyan'ın bu kez de başbakan olması Ermenistan'da protestoların da başlangıcı oldu. |
Nikol Paşinyan kimdir?Protestoların başını çeken Nikol Paşinyan 1975 doğumlu. Eski bir gazeteci olan Pashinyan ülkenin en çok satan gazetelerinden Haykakan Zhamanak'ta çalışıyordu. Ermenistan'ın önde gelen gazetelerinden Ermeni Times'ta editörlük yaptı. Robert Kocharyan ve Serj Sarkisyan hakkında muhalif yazılarıyla gündem yarattı. 2000 yılında ise iftira ve hakaret davalarıyla hapse mahkum olduktan sonra halkın gözünde kahraman ilan edildi. Bir süre saklandıktan sonra Ermeni polisi tarafından aranmaya başlandı. Haziran 2009'da yakalanan Paşinyan, Mayıs 2011'de hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra aftan yararlanarak serbest bırakıldı. 6 Mayıs 2012'de Ermenistan Ulusal Meclisi'ne seçildi. Protesto gösterileri için Erivan'da yaptığı konuşmada "Ülkede barışçıl kadife devrim başladı" diyen Paşinyan, "Tüm devlet sistemini felç etmeliyiz, iktidar halka geçmeli. Serj Sarkisyan, yöneteceği bir Ermenistan ve halkı olmadığını görmeli" çağrısı yaptı. Paşinyan 8 Mayıs'ta parlamento tarafından başbakan seçildi. |
(PT)