Kendisi için "Ben bir kitapsız yazarım" diyen Hrant Hrant'in artık bir kitabı var: "İki Yakın Halk İki Uzak Komşu".
19 Ocak 2007'de katledilmesinin ardından anısı ve mücadelesini yaşatmak için kurulan Uluslararası Hrant Dink Vakfı, yazara adadığı kitaplardan ilkini, dün akşam (26 Haziran) Tophane Tütün Deposu'nda gerçekleştirilen bir kokteylle tanıtıldı.
Etkinlikte, vaftizinde, askerde, evinde, gazetesinde, tatilde, hayatının çeşitli dönemlerinde Hrant Dink'in çekilmiş fotoğrafları da sergilendi. Kitap yakında İngilizce'ye de çevrilecek.
"Ermenistan ile normal bir ilişki için şartlar zorlanmalı"
İlişkisizliğin yakın tarihine, resmi ve sivil alandaki temas çabalarına değinilen kitapta, 24-25 Eylül 2005'e Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demorasi Sorunları" başlıklı konferansta Hrant Dink'in sunduğu gayrı-akademik tebliğin tam metni de yer alıyor.
Hrant Dink, kitabında, "İki milletin, aralarında tekrar normal bir ilişki kurabilmelerinin şartları ne pahasına olursa olsun zorlanmalı" diyor.
Ermeni sorununun sadece çağdaş yöntemlerle ikili diyalogun başlatılmasıyla mümkün olabileceğine inandığını ifade eden Dink, Ermenistan sınırının açılması ve karşılıklı diplomatik ilişki başlatılmasını öneriyor.
Mahçupyan: "Kitap, bir eylem insanının yadigarı..."
Kitap önsözünün yazarı Etyen Mahçupyan, "Bu kitap bir davet...Yüreğe, sevgiye, vicdana, topyekün insanlığa bir davet...Bir dünyaya, hepimizin ruhuna damgasını vurmuş, bir dokunuşla bizi yumuşatmış olan bir eylem insanının yadigarı bu.." diyor.
TESEV Dış Politika Programı için kaleme aldığı çalışmada Hrant Dink, "Ermeni sorunu"nun, Türk-Ermeni "ilişkisizliği"ndeki uzlaşmazlığın çözümünde, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin ne denli anahtar bir role sahip olduğunu anlatıyor.
Tanıtıma katılanlar
Kitabın tanıtımda yer alan kalabalık topluluk içerisinde Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, oğlu Arat Dink, kızları Sera ve Delal Dink, avukat Fethiye Çetin, akademisyen Ahmet İnsel, gazeteciler Ali Bayramoğlu, İpek Çalışlar, Oral Çalışlar, Karin Karakaşlı, Nazım Alpman, Çiğdem Mater, şair ve barış aktivisti Neşe Yaşın, hukukçu Eşber Yağmurdereli, Diyarbakır Barosu başkanı Sezgin Tanrıkulu, arkeolog Gül Pulhan, yazar ve çevirmen Muhsin Kızılkaya, iş insanı Osman Kavala, Sibel Asna, çevirmen Beril Eyüboğlu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yetkililerinden Hakan Tahmaz, yazar Takuhi Tovmasyan ve Erdoğan Aydın, Türkiye PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi başkanı Halil İbrahim Özcan, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yetkilisi Şaban Dayanan da vardı. (EÖ/EZÖ)