Kürt Dili ve Eğitimi Hareketi'nin ( TZP Kurdi) başlattığı anadilinde eğitim kampanyasına destek veren Türkiyeli yazarlar 1 Kasım'da "Kitaplarınızı Kürtçe yayınlatın" kampanyası başlattı.
Kampanyanın duyurusu İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde 1 Kasım'daki basın açıklamasıyla yapıldı. Açıklamaya yazar şair Cem Kerkiş, yayıncı Samet Güçlü, yazar Cezmi Ersöz, tarihçi yazar Erdoğan Aydın, avukat Eşber Yağmurdereli, yazar - şair Remzi Çakın, yazar Halil İbrahim Özcan, çevirmen Helmut Obergdek, Yaşam Radyo'dan Mehmet Sözcü, şair Yelda Karataş, yazar Bilgesu Erenus ve İHD'den Rıza Dalkılıç katıldı.
Kampanyanın çağrıcılarından Ersöz grup adına yaptığı açıklamada anadilinde eğitimin hayata geçirilmesi için, Türkiye Yazarlar Sendikası ve yazarlardan destek istedi.
"Bir dili yok etmek bence o dili kullanan insanların geçmişlerini, çocukluklarını, geleceklerini, rüyalarını duygularını aşklarını yok etmektir. Dillerin yok olmasıyla birlikte insanlar sakat kalacak.
"Anadilinde eğitim hakkı illa ki olacak, geç veya erken hayata geçecek. Daha çabuk olsun istiyoruz. Bu anlamda hem bu hakkı savunmak hem de Kürt yazarlarından Kürt edebiyatçılarından Kürt diline karşı anlamlı bir jest olarak düşünüyoruz bu kampanyayı."
Savaşa değil eğitime bütçe
Ersöz kampanya kapsamında şiirler, romanlar ve araştırma kitaplarının yanında çocuk kitaplarının da çevirisinin yapılacağını belirtti:
"Anadilde eğitimin hayata geçmesi çok masraflı deniyor. Ancak dağı taşı bombalayan devlet silahlanma harcamalarını bıraksa da işin kültür, sosyal, eğitim yanına baksa, o silah harcamalarından katbekat daha az harcama yapacaktır. Savaşa değil eğitime bütçe ayırmış olacaktır, sosyal devlet olacaktır.
"Başbakan Erdoğan Kürtçe kendi malıymış gibi 'ben alırım ben veririm' havasında. Halkların dili lütuf olarak sunuluyor. Bu topraklarda konuşulan bütün diller tehlike altında. Kürtçe'den başlayarak, yazarlar dillerin kardeşliğine katkı sunacak."
Kampanya destekçileri arasında basın açıklamasına katılanlar dışında ayrıca Uluslararası Yazarlar Birliği PEN, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim - Sen) Halkevleri, Gençlik Sendikası (Genç-Sen) Sosyalist Gençlik Federasyonu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD); Kürt dil bilimcisi Fehim Işık, şair-yazar Sezai Sarıoğlu, tarihçi Erdoğan Aydın, şair Tevfik Taş, gazeteci - yazar Ragıp Zarakolu, dilbilimci Necmiye Alpay, Milletvekili Şerafettin Halis, yazar Ümit Kıvanç, şair Tarık Günersel bulunuyor. (SP)