Korsan Yayına İlişkin 2005 Raporu'nu yayımlayan EDİSAM, 450 - 500 trilyon TL olan yayın sektörünün toplam büyüklüğü içerisinde korsan kitap payının 180 - 200 trilyon TL olduğunu bildirdi.
"Yasal mücadele iyi başladı, çabuk bitti"
Geçen yıl Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Belediyeler Yasası gibi yasalarda yapılan değişikliklerle korsan yayınla mücadelede önemli bir adım atıldığını duyuran EDİSAM, yasalardaki olumlu gelişmelere karşın "mücadelenin kısa sürede bittiği"ne işaret etti.
Kültür yayınlarında pazarın toplam büyüklüğünün yaklaşık 100 trilyon TL olduğunu açıklayan Meslek Birliği, bu yayınlarda korsan kitapların payının yaklaşık 40 trilyon TL; yine yaklaşık 40 trilyon TL büyüklüğündeki ithal kitap pazarında korsan kitapların payının yaklaşık 20 trilyon TL olduğunu saptadı.
200 trilyon TL'lik ders kitapları pazarında yaklaşık 60 trilyon TL'lik korsan kitap payı bulunduğuna dikkat çeken EDİSAM, üniversite ders kitapları pazarının büyüklüğünün yaklaşık 100 trilyon TL olduğunu; bunun içerisinde korsan kitapların payının ise yaklaşık 60 trilyon TL olduğunu bildirdi.
Türkiye'de korsan yayının önlenememesinin uluslar arası pazara etkisini de araştıran EDİSAM, yakın gelecekte bu durumun Türkiye'nin özellikle A.B.D. ve Avrupa Birliği ülkelerine ihracatını da sıkıntıya sokacağını öngördü.
"Korsan mücadele Türkiye en kötü örneklerden"
EDİSAM, korsan yayının önlenememesi gerekçe gösterilerek önce ihracatta kotaların azaltılmasına, sonra da ihracatın kısıtlanmasına doğru gidilebileceği konusunda da uyardı.
Konuyla ilgili Uluslararası Fikrî Mülkiyet Hakları Birliği'nin (IIPA) 2005 yılını değerlendiren Türkiye Özel Raporu'na ve Avrupa Birliği'nin alt kuruluşlarından Avrupa Yayıncılar Federasyonu'nun (FEP) genel kurulunda konuşulanlara atıf yapan EDİSAM, IIPA Raporu'nda Türkiye'nin, yayın korsanlığı açısından dünyadaki en kötü örneklerden biri olduğunun vurgulandığı, FEP Genel Kurulu'nda Başkan Arne Bach yaptığı açıklamada Avrupa Yayınevleri Federasyonu'na üye olan 25 ülkeden yalnızca Türkiye'nin, korsan yayınla mücadele konusunda yavaş hareket ettiğine dikkat çekildiği ifade edildi.
EDİSAM, bu görüşlerin Avrupa Birliği'nin Türkiye ilgili raporlarına yansıyacağını da açıkladı.
Yayıncıların korsan yayınla mücadelesinin, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye çapında, EDİSAM avukatları aracılığıyla ve emniyet güçlerinin de desteğiyle sistematik olarak sürdürdüğüne işaret Birlik, EDİSAM üyesi yayınevlerinin kendi maddî olanaklarıyla yaptıkları baskınlarda 2002 - 2005 yılları arasında 485 baskında 489.488 adet korsan kitap yakalandığını duyurdu.
Korsana karşı açılan 219 davadan 201'nin halen sürdüğüne dikkat çeken EDİSAM, sonuçlanan altı davada da toplam 37 milyar TL para cezasına hükmedildiği, 12 davada ise temyize gidildiğini açıkladı.
İki milyon bandrol çalındı
Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'daki il müdürlüğü binasının soyulduğunu açıklayan EDİSAM, Beyoğlu Tarlabaşı Bulvarı'nda bulunan binaya giren hırsızların, Telif Hakları Müdürlüğü'nün iki demir kapısını kırarak yaklaşık 2 milyon CD ve kitap bandrolü ile bu bandrollere ait bilgilerin olduğu bir bilgisayarı çaldıklarını, bandrollerin çalınması ve ardından korsan kitapların üzerine yapıştırılarak piyasaya sürülmesiyle bandrol sisteminin ağır yara aldığını bildirdi.
EDİSAM'a göre, 2004 yılında, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından defalarca büyük sayılarda bandrol ihtiyacı doğacağı, gerekli tedbirlerin alınması gerektiği yönünde yazılı uyarı yapılmasına rağmen ders kitaplarının sezonunun başladığı ağustos ve kültür yayınları sezonunun başladığı ekim ayları içerisinde yaklaşık birer aylık sürelerde bandrol satışı yapılmadı.
Kitaplar yayınlanamadı ve fiilen yayınlama özgürlüğü engellenmiş oldu. Yeterli sayıda bandrol üretimi yapılmadığı için, Ağustos 2004'te tam ders kitapları sezonu başlarken ve ardından ekim ayında yapılacak İstanbul Kitap Fuarı'nda kitap satışa sunulamadı. (EÖ)