Okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK'lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa'daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefleyen OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) kapsamında düzenlenen OKUYAY Buluşmaları'nın ikincisi "Resimli çocuk kitaplarının okuma kültürüne etkisi" üzerine gerçekleşti.
Buluşmada, resimli kitapların ve sessiz kitapların, erken çocukluk döneminde çocukların kitapla tanışması ve okuma alışkanlığı kazanmasında çok etkili olduğu, bu konuda ebeveynlerin bilinçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Sevengül Sönmez'in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya; Tülin Kozikoğlu, Çağla Acar, Mehmet Erkurt, Burcu Ünsal Çekiç, Tülay Öncü, Yeşim Mertkil, Serap Akpınar, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Ebru Şenol, proje ekibiyle ortak temsilcileri Serap Erdinç ve Gözde Eldemir katıldı.
OKUYAY Platformu'nun İstanbul Taksim'deki çalışma ofisinde düzenlenen OKUYAY Buluşmaları'nın ikincisi, okuma kültürünün aşılanmasında ilk adım olan 0-6 yaş grubu çocuklara yönelik resimli kitapların üretilme süreci, yayıncılık sektöründeki yansıması, okullarda ele alınış biçimleri ve sivil toplum tarafından nasıl yararlanılabileceği konuşuldu.
Resimli kitapların ve sessiz kitapların, erken çocukluk döneminde çocukların kitapla tanışması ve okuma alışkanlığı kazanmasında etkili olduğu vurgulanan toplantıda, ebeveynlerin bilinçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Bu kitapları okurken çocukların ufkunu açacak, yanıtlarını kendisinin üreteceği sorular sormanın önemli olduğu, kitapları yüksek sesle okurken ebeveyn-çocuk iletişiminin de güçlendiği, ortaya çıkan sonuçlar arasındaydı. Toplantıda ayrıca ebeveynlerin ve öğretmenlerin çocuk kitaplarına yaklaşımlarına ve bu yaklaşımların çocukların okuma kültürü oluşturmasındaki olumlu-olumsuz sonuçlarına da değinildi.
OKUYAY Platformu HakkındaÇalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye'nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan "Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz"un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor. |
(AÖ)