"Piyasa ve para ilişkilerinin bir plazalar ve bataklıklar alanı haline getirdiği kitap yayını alanında yeni bir girişim başlatıyoruz" cümlesini düstur edinen Yayın Kolektifi dün (6 Şubat) Kadıköy'de yapılan ilk toplantısıyla yola çıktı. Özgürlük, eşitlik ve açıklık ilkelerini benimseyen kolektifte, kitap yayıncılığının dayanışma ile yürütülmesi denenecek.
Gönüllü katılımcılardan oluşan kolektifte, editörlük, redaksiyon, basım ve dağıtımın da bu yolla kotarılması planlanıyor.
Bir ideolojik çizgiden uzak şekilde farklı görüşlere açık olan kolektifin amaçlarından biri, kapitalist piyasa ilişkileri içerisinde sıkışmış, yetenekli ancak kitabını bastırma imkanı bulamayan yazarlara fırsat sunmak.
Kolektifte hangi kitapların basılacağına ve mali politikaya Genel Katılımcılar Toplantısı üyeleri birlikte karar verecek. Yönetici bir organ ya da kişi olmayacak. Genel Katılımcılar Toplantısı'na, Yayın Kolektifi'ne parayla, emekle, öneriyle destek olan ve katılmak isteyen herkes katılabiliyor.
Her dilde yayın yapacak
Yayın Kolektifi, sadece yaşayan yazarlara telif ödeyecek. Miras hakkına karşı olduğunu açıklayan kolektif, yerli ya da çeviri kitapların ölmüş yazarlarının yakınlarına, vakıflara, ajanslara telif ödemeyecek. Kolektif, Kürtçe, Zazaca, Rumca, Ermenice, Lazca gibi dillerden kitaplar basmayı amaçlıyor.
Yayın Kolektifi Ali Rıza Gelirli, İskender Aydın, Emel Uğur, Raif Zor, Hüseyin Aslan, Gün Zileli, İsmail Biçer isimli girişimcilerle ilk adımını attı. (AS/EÖ)