Uluslar arası destek
İstanbul 1 No'lu DGM'de görülen davanın dünkü duruşmasını, Yaşar Kemal, Muhsin Kızılkaya, Şanar Yurdatapan ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yöneticileri ile Sınır Tanımayan Avukatlar, İsveç İstanbul Konsolosu İngmar Karlsson, Lahey Adalet Divanı eski Savcısı Eric Östberg, İsveç-Norveç Yazarlar Birliği, İsveç PEN Yazarlar Kulübü temsilcileri ve Nobel Edebiyat Ödülü Komitesi başkanı Kjell Eapmark veAvrupa Birliği temsilcileri de izledi.
"Yargılama hukuka aykırı"
Av. Erkan Karagöz, yayıncının amacının iddia edildiği gibi "kin ve düşmanlığa tahrik etmek" olmadığını bu nedenle yargılamanın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Mahkeme Heyeti, savcının esas hakkında mütalaa hazırlaması için duruşmayı 20 Haziran'a erteledi.
Kitabın yayıncısı Hasan Öztoprak, "halkı din, dil, ırk, din ve mezhep ayrım gözeterek, kin ve düşmanlığa sevk etmek" hükmünü düzenleyen TCK'nın 312. maddesi gereğince 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
"Davanın bugün bitmesini bekliyorduk"
Kitabın, İsveç'te yaşayan ve duruşma için Türkiye'ye gelen yazarı Mehmed Uzun duruşma çıkışında şunları söyledi:
"Biz bu davanın bugün burada bitmesini arzuluyorduk. Bugün Brüksel'de Türkiye Avrupa Birliği görüşmeleri var. Böyle bir günde bir edebiyat kitabından dolayı hala yasağın sürmesi, davanın devam edip ertelenmesi, kitapların yasaklanması yazarların, yayıncıların yargılanması çok kötü bir durum. Bir kitap için dava açılması Türkiye'ye yakışmıyor. Kitapların yasaklanması, yazarların yargılanması, yayıncıların yargılanması. Olmaz yani, olmaz."
"Ben yazar olduğum sürece, utanacaklar"
Duruşmayı izleyen Yaşar Kemal de davayı "Türkiye için ayıp" olarak nitelendirdi:
"Bu çok ayıp bir şey. Mehmed, 'Türkiye'ye yakışmaz' dedi ama geçmiş zamanlarda kötü diktatörler kitap yaktılar, kitap topladılar. Ben Türkiye'ye yazık diyorum. Kendi ülkeme kitap toplatan bir ülke olduğu için gerçekten acıyorum. Yazarların mahkemeye verildiği bir ülke olamaz. Ben de bu mahkemelerden geçtim. Kitap toplatanlar ben yazar olduğum sürece utanacaklar. Kitap toplatmalar Türkiye tarihine kara sayfalar olacak yazılacaktır."
Perşembe günü Diyarbakır DGM'de
Kitap hakkında açılan davanın 29 Ocak 2002'deki ilk duruşmasında Hasan Öztoprak'ın ifadesi alınmış mahkeme, "Giriş" bölümünde Uzun'un edebi çalışmaları, yazarlığı, Kürt kültürü ve Kürt dilinde özgün bir edebiyat yaratmanın anlamına ilişkin yazar ile yapılan mülakatların yer aldığı kitabın incelenmesi için duruşmayı ertelemişti.
Uzun, 19 Nisan (Perşembe) günü de Diyarbakır DGM'de bir edebiyat söyleşisinde söyledikleri nedeniyle TCK'nın 312. maddesi uyarınca yargılanacak.
Mehmed Uzun Kimdir?
Modern Kürt edebiyatının en önemli isimlerinden olan Mehmed Uzun, 1953 Siverek doğumlu. 1977 yılından bu yana Avrupa'da, İsveç'te yaşıyor. Kürtçe, Türkçe ve İsveççe edebi çalışmalarıyla çok dilli, çok kültürlü olan Mehmed Uzun, uzun yıllar İsveç yazarlar birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca İsveç Pen Klubü ve Uluslararası Pen Klup'ta aktif çalışıyor. İsveç ve dünya Gazeteciler Birliğinin de üyesidir. Bugüne kadar Kürtçe altı roman yazan Mehmed Uzun'un romanları başta Türkçe olmak üzere birçok dile çevriliyor. Denemeleri de çeşitli dergi ve gazetelerde yirmiye yakın dilde yayınlanıyor. (www.gendas.com.tr/ den alınmıştır)(BB)