Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) yaptığı açıklamayla Halil Gündoğan'ın eserine el koyan cezaevi yönetimini kınadı. PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Halil İbrahim Özcan'ın imzasıyla yayınlanan kınamada "Hükümlü yazar Halil Gündoğan'ın 200 sayfalık eserinin Sincan 1 No'lu F Tipi Hapishanesi yönetimince 'mektup' sayılıp imha edilmesini kuvvetle kınıyoruz. Kitaplardan korkulmayan bir ülkede yaşamak istediğimizi bir kez daha vurguluyor, yetkilileri 12 Eylül zihniyetinden vazgeçmeye davet ediyoruz" denildi.
Daha önce Türkiye Yazarlar Sendikası da bir açıklama yaparak Gündoğan'ın henüz kitaplaşmamış eserine cezaevi yönetimince el koyulmasını eleştirmişti. Yapılan açıklamada "Düşünceyi eyleme geçmeden yargılamak demokrasinin değil, faşizmin yöntemidir" ifadeleri kullanılmıştı.
Yayınlanmamış kitaba ceza
Yazar Halil Gündoğan, 2005'te yayınladığı "Metris'ten Munzur'a Bir Firarinin Öyküsü" adlı kitabının ikinci cildini cezaevinde yazmış ve ziyaretçilerine verilmesi için cezaevi yönetimine vermişti.
Ancak eser hiçbir zaman yazarın yakınlarına verilmedi. Cezaevi yönetimi "Tamamı terör örgütü ve üyelerinin yasadışı faaliyetlerini övücü nitelikte sakıncalı ifadeler bulunması" gerekçesiyle yayınlanmamış esere el koyarak imhasına karar verdi. Gündoğan karara itiraz etti ancak itirazı reddedildi. Yazarın avukatının mahkemeye başvurarak tek nüsha olan eserin iadesini ve kararın kaldırılmasını istemesi de aynı şekilde sonuçsuz kaldı.
Gündoğan'ın cezaevi yönetimine verdiği el yazısıyla yazılmış 200 sayfalık dosyanın başka kopyası bulunmuyordu. Halil Gündoğan'ın avukatı ve ailesi imha kararına tepki göstererek cezaevi yönetimini "keyfilik" ve "yasakçılık"la eleştirmişti.
Sincan 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan Halil Gündoğan, 80 Darbesi'nden sonra gözaltına alınarak TKP (ML)-TİKKO davasından idam cezası istemiyle yargılandı. 1988'de 28 mahkumla birlikte Metris'ten tünel kazarak kaçtı. 1995'te tekrar yakalandı, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
Metris'ten Munzur'a Bir Firarinin Öyküsü adlı kitabın birinci cildinde Gündoğan, Metris Cezaevi'nden kaçışlarını ayrıntılarıyla anlatıyordu. Kitap ikinci baskıyı da yapmıştı. (YY)