Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK-UNHCR) Küresel Eğilimler Raporu’na göre, 2014 sonunda evlerinden kaçmaya zorlanmış kişi sayısı yaklaşık 60 milyon oldu. Mültecilerin 11.6 milyonu Suriyeli. Suriyeli mültecilerin 3.9 milyonu Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak’a kaçarken geri kalanı da ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.
New York Times’tan Sergio Peçanha ve Tim Wallace, mültecilerin en çok hangi ülkeden hangi ülkelere gittiğini, ülkelerdeki mülteci yoğunluğunu harita üzerinde anlattı.
Dünyada son beş yılda en fazla şu ülkelerden mülteci çıkışı oldu: Afrika’da Fildişi Sahili, Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mali, Kuzeydoğu Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan ve geçen yıl Brundi, Ortadoğu’da Suriye, Irak ve Yemen, Avrupa’da Ukrayna, Asya’da Kırgızistan ile Myanmar ve Pakistan’ın birçok bölgesi. Afganistan, Somali ve başka birçok yerde on yıllardır süregelen istikrarsızlık ve çatışma sonucu mültecilerin bu ülkelerden çıkışı da sürüyor.
Mültecilerin ilk kaçış yeri, halihazırda ekonomik kaynakları kısıtlı olan komşu ülkeler oluyor. ABD ve Fransa, mültecilerin vatandaşı olduğu ülkelerin en fazla çeşitliliğe sahip olduğu iki ülke.
* 1 milyondan fazla Suriyeli mülteci bulunduran ülkeler.
* Mülteci akışı
* 1000’den fazla mülteci bulunduran kamplar.
* Mültecilerin yüzde 85’i bu bölgede yaşıyor.
* ABD’de yaşayan 455 bin mültecinin geldiği ülkeler.
* Fransa’da yaşayan 300 bin mültecinin geldiği ülkeler.
(AS)