50'ye yakın sivil toplum örgütünün oluşturduğu Elele Hareketi, bugün yaptığı açıklamada, her iki davanın da Kışladağ Altın Madeni ve Kimya Tesisi'ne Uşak İl Özel İdaresi tarafından verilen 6 Nisan'dan itibaren deneme üretimi izninin iptaline ilişkin olduğu bildirdi.
Maden, bu izne dayanarak 11 Temmuz'da resmen işletmeye açılmıştı.
Davacılar, işletmenin deneme üretimine başlamasından çok kısa bir süre sonra, 26 Haziran'da, Eşme ilçesinde binin üzerinde kişinin sağlık sorunu yaşadığını ve zehirlenme belirtisiyle sağlık kuruluşları ile hekimlere başvurduğunu anımsattı.
Daha sonra, çevre savunucularından ve hekimlerden oluşan heyetin bölgede yaşayanlardan aldığı kan örneklerinde, normal değerlerin üzerinde siyanür bulunduğu ortaya çıkmıştı.
"Siyanür yığın liçi" yöntemi uygulanan ve Tüprag Metal Madencilik Ltd.Şti. tarafından işletilen madenin Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan aldığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Belgesi'nin iptaline ilişkin açılan Manisa İdare Mahkemesi'ndeki dava sürüyor.
Bu davadaki bilirkişi incelemesinde, işletmenin faaliyeti sırasında ve sonrasında çevre ve insan sağlığı üzerinde meydana gelebilecek riskleri belirtmiş; "maden açılırsa ölüm riski yüksek" demişti. (TK)