Kışla içinde yaşanan “şüpheli” asker ölümlerini anlatan “Eğitim Zayiatı” filmi Boğaziçi Üniversitesi’nde gösterildi. Program açılışını yapan Lubunya Boğaziçi aktivisti Görkem Ulumeriç, vicdani reddin uzun yıllardır LGBTİ mücadelesi ile iç içe geçtiğini, mücadele birliği içinde sürecin içinde olduklarını ifade etti.
Vicdani Ret Derneği, Lununya Boğaziçi ve HEVİ LGBTİ İnisiyatifinin birlikte Roboskiler Bir Daha Olmasın Diye Vicdani Ret etkinliklileri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim-Sen odasında belgeselin yönetmeni Anıl Çizmecioğlu’nun katılımı ile filmin gösterimi yapıldı.
2011 yılı Mart ayında Ağrı’nın bir köyünde beş askerin aynı gerekçeler ile kışlada yaşamını yitirmesinin dikkatini çekmesi ile bu köydeki insanlar ile iletişime geçtiğini söyleyen Anıl, çalışmasına da böyle başladığını ifade etti.
İki yıl süren çalışmasında birçok şehre giden ve toplamda 13 “şüpheli” asker ölümü hikâyesi toplayan Anıl Çizmecioğlu, çalışmasını iki yıl içinde tamamladı.
Etkinlikte film gösterimi sonrası konukların sorularını cevaplayan Çizmecioğlu, özellikle militarizm konusuna değindi.
“Kaldı ki dedikleri gibi intihar olsa bile, bu intiharlar neden kışla içinde oluyor?”sorusunu yönelten Çizmecioğlu, belgeseldeki on hikâyeden birisinin Ermeni Sevag Balıkçı, ikisinin sosyalist gençler ve yedi kişinin de Kürt olmasının tesadüf olmadığını söyledi. (EJA/EKN)
* 27 Aralık Cuma saat 17.30’da Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs İbrahim Bodur Salonu’nda Oğuz Sönmez, Merve Arkun, Davut Erkan ve Ercan Jan Aktaş’ın katılımıyla “Kuşatılmış Hayatlardan Kurtarılmış Alanlara” başlıklı panel düzenlenecek. Panelin ardından toplu vicdani ret açıklamaları yapılacak.