KESK, Türkiye'de toplu sözleşme ve grev hakkını içermeyen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu nedeniyle 500 bin kamu emekçisi örgütlenme hakkından mahrum bırakıldığına dikkat çekti.
Konfederasyona bağlı sendikalara üye çok sayıda kamu emekçisi ve sendika temsilcisinin sendika üyelikleri nedeniyle görev yerlerinin değiştirildiği ya da cezai yaptırımlara maruz kaldıklarını belirten KESK'in tespitleri şöyle:
* 2006'da sekiz kamu emekçisi sürgün edildi.
* 246 kamu emekçisi hakkında disiplin soruşturması bulunuyor.
* Toplu halde yapılan sekiz basın açıklamasına müdahale edildi ve fiziksel saldırı yaşandı.
* Sendikal yetki bir çok kez gasp edildi, bir çok kez toplu sözleşmeyi zayıflatan yasama gerçekleşti.
* Dört kamu emekçisi para cezasına çarptırıldı.
* 137 kamu emekçisi tutuklandı.
* 38 kamu emekçisi hakkında dava açıldı. Bunlardan ikisi hapis istemiyle yargılanıyor. Dört kamu emekçisi hapis cezası aldı.
* Dört farklı iş yerinde panonun kullanılması engellendi.
* Üç sendika hakkında tüzüklerini değiştirmeleri yönünde yargı yoluyla baskı uygulandı. Bunlardan bir tanesi hakkında sendikayı kapatma talebiyle dava açıldı. Üç iş yeri temsilciliği zor kullanarak boşalttırıldı.
"Enformel emek artıyor"
KESK Türkiye'de istihdam yapısının, vasıflı işçi, taşeron işçi ve kamu emekçisi olmak üzere kendi içinde bölündüğünü, enformel sektörün hızla geliştiği ve fason üretimde çalıştırılan taşeron işçi sayısının giderek arttığını ifade etti.
Silahlı kuvvetler mensuplarının, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında çalışan sivil memurların, ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlilerinin aralarında bulunduğu bazı kesimlerin sendika kurma ve sendikalara üye olma hakkı bulunmuyor.
"Siyaset ve grev var"
4688 Sayılı Yasanın ve Kamu Personeli Yasa Tasarısı'nın kamu görevlileri için siyaset ve grev yasağı getirdiği belirtilen raporda, bu düzenlemelerin Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ilgili sözleşmesinin ihlali anlamına geldiği vurgulanıyor.
"İç işleyişe müdahale ediliyor"
KESK sendikaların iç işleyişine yönelik ciddi müdahalelerin gündeme geldiğine dikkat çekiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından KESK'e gönderilen mektupta, konfederasyon tüzüğünde yer alan kimi maddelerin, 4688 Sayılı Yasa'ya aykırılık teşkil ettiği ve bu nedenle tüzüğün bir sonraki kongreye kadar değiştirilmesi gerektiğinin belirtildiği hatırlatılan raporda, ayrıca KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), Kültür-Sanat Sen, Haber-Sen ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası'na (BTS) benzer bildirimlerde bulunulduğu dile getirildi.
Sendikalar sosyal taraf kabul edilmiyor
Türkiye'de sendikaların birer sosyal taraf olarak kabul edilmediği görüşüne yer veren KESK, "sosyal diyalog" adı altında hükümetin, sendikaları ve sosyal tarafları birer danışma organı olarak değerlendirdiği, toplu pazarlık yapmaktan kaçındığı, süreç sonunda tek taraflı kararlar verdiğini belirtiyor.(KÖ)