İran’ın Suriye ve Irak’ın ardından da Yemen’deki varlığını da güçlendirmesine izin vermeyeceğini açıklayan Suudi Arabistan, bu sabah erken saatlerde 10 Arap ülkesiyle hava saldırısına başladı.
Yemen bölgedeki iki büyük güç olan İran ile Suudi Arabistan arasında savaş alanı haline geldi. Peki Yemen nasıl bir ülke, savaş kapısına nasıl dayandı?
Yemen’de sorun su kıtlığı ve yer altı kaynakları
Kuzeyde Suudi Arabistan ve doğuda Umman, güneyinde Aden Körfezi ve Arap Denizi ile batısında Kızıldeniz olan Yemen’de en büyük sorun su kıtlığı
Ülkenin başkenti Sana, akarsuların olmadığı ve denize uzak iç bölgede kurulmuş. Ülkenin doğal merkezi yüzyıllar öncesinde verimli sulak araziler, yeraltı sularının 20. yüzyılda nüfusun artışına bağlı aşırı kullanılması dolayısıyla çekilmiş. 70’yi yıllarda Sana nüfusu yaklaşık 135 bin kişiydi, bugün 2 milyon kişi yaşıyor.
Bugün Sana havzasında suya ulaşmak için 600 metre kazılması gerekiyor.
Sömürgeden iki Yemen'e doğru
Ülke uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu ve İngiltere’nin yönetimi altında kaldı.
Kuzey Yemen Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını 1918’de; Güney Yemen ise İngiltere’den bağımsızlığını 1967’de kazandı. İki ülke olarak varlığını sürdürdükten sonra 22 Mayıs 1990’da birleşerek Yemen’i kurdular
Maden zengini fakir ülke
Yer altı kaynakları zengin olan Yemen’de petrol, kaya tuzu, mermer, kömür, altın, kurşun, nikel, bakır var. Ülkenin batısında verimli araziler bulunuyor ve balıkçılık yapılıyor. Ülkenin geri kalanında çöl iklimi etkili. Ancak yer altı kaynaklarını çıkaramadığı için fakir bir ülke. Madencilik ekonominin sadece yüzde 9’unu kaplıyor. Kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 1 dolar civarında.
İki mezhep arasında bölünen ülke
2014 sayımına göre 26 milyon kişi yaşıyor Yemen’de. Nüfusun büyük bir çoğunluğu Müslüman olan ülkenin yüzde 45 ini Zeydiyye (Şii), yüzde 55’ini ise Şafi mezhebinden (Sunni). Okur-yazar nüfus oranı ise yüzde 50. (HK)
Kaynaklar: thewaterchannel.tv - BBC - Al Jazeera
Yemen'e Suudi Arabistan saldırısı haberleri