Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Belediyesi’nin önceki Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın yargılandığı davada karar verildi.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Kışanak’a “örgüt üyeliği” suçlamasından 11 yıl 3 ay, “örgüt propagandası” suçlamasından 3 yıl, toplam 14 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme Tuncel’e de “örgüt üyeliği” suçlamasından 9 yıl 9 ay, “örgüt propagandası” suçlamasından 5 yıl 3 ay, toplam 15 yıl 1 ay hapis cezası verildi.
Karar, açlık grevinde olduğu için duruşmaya gelemeyen Tuncel’in yokluğunda okundu.
Kışanak: Bu devlet bana özür borçludur
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, dün görülen 12. Duruşmada Kışanak esasa ilişkin mütalaaya dair beyanını açıkladı.
Kışanak, resmi yazışmalarının örgütsel doküman olarak lanse edildiğine dikkat çekerken, “Eğer yapılan tüm hizmetler örgütsel doküman olarak veriliyorsa insanın ‘bu örgüt iyi işler yapıyor’ diyesi geliyor” diyerek üzerine atılan hiçbir suçu kabul etmediğini söyledi.
Diyarbakır Cezaevi önünde yapılan anma konuşmasına değinen Kışanak sözlerine şöyle devam etti:
“19 yaşında cezaevine girdim ve Esat Oktay’ın zulmüne boyun eğmedim. Yanında ayağa kalkmadığım için beni köpeğinin iki metrekarelik odasına koydu iki ay o pisliğin içinde kaldım. Zorla okutmak istedikleri marşları okumadım askeri saç tıraşı olmadım diye işkenceler gördüm.
“Bunca olana rağmen zulmün biteceğine inandım, umudumu korudum böylece ruh sağlığımı da korudum. Bunları hiçbir yerde dile getirmedim ama yaşadıklarım suçlama olarak karşıma çıkıyor.
“Diyarbakır cezaevinde o vahşetle yüzleşilmeden hiçbir sorun çözüme kavuşmaz. Bülent Arınç yaşadıklarımı kıyısından duymuş, ‘ben o kadının yerinde olsaydım dağa çıkardım’ demiş. Ama ben öyle yapmadım ayakta kaldım direndim.
“Yan koğuşumda bir erkek dövülerek işkence edilerek katledildi. Eşi yanımdaydı birlikte feryadını işitiyorduk. Bu devlet bana özür borçludur ama kalkmış suç olarak önüme koyuyor asla suç olarak kabul etmiyorum.”
Tuncel açlık grevinden dolayı gelemedi
Avukat Şivan Cemil Özen de Sebahat Tuncel’in açlık grevi nedeniyle duruşmaya gelemediğini söyledi:
“Müvekkilimiz şu an açlık grevinde ondan dolayı gelemedi. Mahkemeye gelmeme uzatma gibi bir amacı yoktur. Müvekkilimiz hukuki savunma yapmadan biz de bir şey diyemeyiz başka bir celseye bırakılmasını istiyoruz.”
Avukat Cemile Turhallı Balsak, “Savunma hakkının kısıtlanmaması için verdiği dilekçede açlık grevinde olduğu savunma için yeteri süresi olmadığını, başka bir celse açılmasını talep ediyor” dedi.
Heyet avukatların talebini değerlendirmek için 5 dakika ara verdi.
“Yargılananı dinlemeden nasıl karar verilir?”
Mahkemeye ara verilmeden önce Kışanak’ın uçak bileti olduğundan tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevine dönmesi gerektiği belirterek duruşma salonundan ayrıldı, duruşma Kışanak olmadan devam etti.
Aranın ardından devam eden duruşmada konuşan avukat Mesut Beştaş, “Savunma hakkının layıkıyla yerine getirmek için zaman sorunu olmamalıdır. İddia makamı yargılananı dinlemeden nasıl karar verilir. Bu dosya burada bitmez Anayasa Mahkemesine (AYM) Yargıtay’a, AİHM’e gider. Yol yakınken ayrımcı bir bakış açısına dayanmadan bir karar ortaya koymak sizin görevinizdir” dedi.
Avukat Cemile Turhallı Balsak, “Müvekkilimiz Kocaeli’de biz Diyarbakır’dayız mahkeme Malatya’da. Biz yargının öznesi değil nesnesi haline geldik. Müvekkilimize savunmasını yapmak gereken zaman verilmeli. Müvekkilimizin katılacağı bir mahkemede savunma yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Tuncel’in savunması alınmadan kararı açıklayan mahkeme, iki siyasetçiye toplam 29 yıl 4 ay hapis cezasına hükmetti.
Ne olmuştu?
30 Ekim 2016’da tutuklanan Gültan Kışanak ile 6 Kasım’da tutuklanan Sebahat Tuncel Kandıra f Tipi Cezaevinde.
Haklarındaki davaya konu soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında yürütüldü, yargılama ise “güvenlik sebebiyle” Malatya’da yapıldı.
İki kadın siyasetçi hakkında gösterilen deliller arasında katıldıkları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 21 Mart Newroz kutlamaları, 2012 yılında cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamaları, Silvan, Sur, Cizre, Nusaybin ve Şırnak’ta sokağa çıkma yasakları, Suruç katliamı ve mitinglerde yaptıkları konuşmalar vardı.
Sebahat Tuncel, Selma Irmak ile birlikte, HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven'e destek olarak “Abdullah Öcalan'ın tecridinin kaldırılması için” süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde. (AS)