Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi Savcısı, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmelerine atıf yaptı ve yeni Ceza Yasası'nın 260/2 maddesine dayanarak memurların beraat etmesi yönünde görüş bildirdi.
"Ekonomik nedenli kısa eylem yasal koruma altında"
Tunceli'de bugün (21 Kasım Pazartesi) görülen karar duruşmasına, sanıklardan hiç biri katılmazken onları 13 avukat savundu.
Kararını açıklayan Hakim Murat Sökmen, savcının esasa ilişkin mütalaası ve sanık avukatlarının savunmaları doğrultusunda 830 memuru akladı.
Kararı önemini bianet'e aktaran dava avukatlarından Hüseyin Aygün, "Sosyal ve ekonomik sebeplerle kısa süreli iş bırakma ve grevi hukuksal korumaya alan bu karar çok büyük bir adım" dedi.
Önceki Ceza Yasası'nın 236. maddesine göre bu tür eylemlerin suç olduğunu hatırlatan Aygün, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun geçmişte verdiği, bu koşullarda iş bırakılamayacağına dair kararın artık gözden geçirilmesi gerekeceğini açıkladı.
Yeni TCK ne diyor?
1 Haziran'da yürürlüğe giren yeni Ceza Yasası'nın "Kamu görevinin terki veya yapılmaması" başlıklı 260. maddesine göre, "(1) Hukuka aykırı olarak ve toplu biçimde, görevlerini terk eden, görevlerine gelmeyen, görevlerini geçici de olsa kısmen veya tamamen yapmayan veya yavaşlatan kamu görevlilerinin her biri hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. Kamu görevlisi sayısının üçten fazla olmaması hâlinde cezaya hükmolunmaz.
(2) Kamu görevlilerinin meslekî ve sosyal hakları ile ilgili olarak, hizmeti aksatmayacak biçimde, geçici ve kısa süreli iş bırakmaları veya yavaşlatmaları hâlinde, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza da verilmeyebilir." (EÖ)