* Fotoğraf: AA
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları tekrar başladı. Yayımlanan karara göre, 30 Haziran 2020'den önce başvuru yapmayanlar da başvuru yapabilecek:
"Yeni Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sepeler gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuru süresinin uzatılması hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulmasına, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun ek 2'nci ve geçici 23'üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir."
Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Covid-19 nedeniyle 30 Haziran’a kadar Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmayan iş yerlerimiz, 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR'a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabilecek” dedi.
İlave işçi için talep hakkı
Selçuk’un açıklamalarına göre, 30 Haziran’a kadar Covid-19 nedeniyle zorlayıcı sebep kaynaklı kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerleri, daha önce uygulamadan yararlanmayan ilave işçileri için de Kısa Çalışma Ödeneği talebinde bulunabilecek.
Daha önce başvuran iş yerlerinde kısa çalışmadan yararlanan işçileri için yeni bir başvuruya gerek olmayacak ve uzatma kapsamında Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanmaya devam edebilecek.
Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler işçilerin işsizlik ödeneklerinden mahsup edilmeyecek.
Başvurular e-Devlet’ten
Kısa çalışma başvurularının sadece e-Devlet üzerinden 31 Aralık 2020'ye kadar yapılabilecek.
Bunun dışında posta/e-posta kanalı ile herhangi bir başvuru alınmayacak.
Kısa çalışma ödeneği başlama tarihi 1 Aralık 2020 (bugün) veya sonrası olarak bildirilebilecek.
Kısa çalışma ödeneği nedir?
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. (TP)