Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün'e göre, kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak işyerlerinin saptanmasında sendikalar, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri yer almalı.
Görgün, "Çalışma Bakanlığı bu iş için ayıracak yalnızca 200 müfettişinin olduğunu söylüyor. Bu sayı yetersiz. Bu para İşsizlik Sigortası'ndan yani emekçilerin parasından karşılanıyor. Gerçekten ihtiyacı olanlara aktarılması şart."
Hükümet, kriz nedeniyle çalışma saatlerini kısaltan işyerlerindeki işçilerin ücretlerinin bir bölümünü karşılayabilen kısa çalışma ödeneğinin miktarını yüzde 50 artırmayı, yararlanma süresini de üç aydan altı ya çıkarmayı planlıyor. ntvmsnbc'de Ahmet Ergen'in haberine göre, bu değişiklik gerçekleşirse, kısa çalışma ödeneğinin alt sınırı 266 liradan 400 liraya, üst sınırı 533 liradan 800 liraya kadar yükselebilecek.
"Toplumu koruyacak önlemler alınmalı"
Ancak Görgün olumlu olmakla birlikte, hükümetin u değişikliği krize tek çözümmüş gibi sunduğunu söylerken oysa ödeneğin yalnızca kayıt içindeki ve belli koşulları sağlayan işyerlerini/işçileri kapsadığına dikkat çekiyor.
"Kriz bütün toplumu etkiliyor. Kayıt dışındaki işçiler ne olacak? İşsiz kalanlar ne olacak? Emekçiler, barınma, eğitim, sağlık gibi sosyal hakları desteklenerek krizden korunmalı."
"Bütçeden sosyal haklar için pay ayrılabilir"
Görgün, bütçede borç faizi ödemeye ayrılan miktarın bir bölümünün, işsiz kalanların temel barınma ve beslenme gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına yarayacak bir fon oluşturulması için kullanılabileceğini söylüyor.