“Seks işçilerine yönelik suçlar raporlanmıyor, konuşulmuyor ve cezalandırılmıyor.Seks işçileri nefret suçları, tecavüzler, fiziksel saldırı ve cinayetler ilekarşılaştığında bunu umursamayan insanlar var. Seks işçiliği ve seks işçileri ile ilgili politikalar hakkında ne düşündüğünüz önemli değil; önemli olan seksişçilerinin mahallelerimiz, toplumumuz ve ailelerimizin içinde olduğu gerçeğidir.”
- Eski seks işçisi, eğitmen, oyuncu, yapımcı ve yazar olan Dr. Annie Sprinkle, 2003
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği 17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “”Bu gün, ikiyüzlü ahlak anlayışı sonucunda ortaya çıkan toplumsal baskı ve devlet kaynaklı şiddetin sürekli şekilde mağdur ettiği seks işçileri ile dayanışmamız gerektiğini hatırlamamız gereken bir gündür” dedi.
Kırmızı Şemsiye’nin Aralık 2014’te yayınladığı “Türkiye’de Trans Kadın Seks İşçilerine Yönelik Şiddet: Görünmezlik ve Cezasızlık Kıskacında Bir Varoluş Mücadelesi” raporuna göre, Türkiye’nin 10 ilinden 233 trans kadın seks işçisinin yüzde 74’ü ilk seks işçiliği yapmaya başladığı andan bu yana fiziksel şiddete, yüzde 54’ü cinsel şiddete, yüzde 69’u ise psikolojik şiddete maruz kaldı.
Trans seks işçilerine yönelik ayrımcılık ve sorun alanlarına dikkat çeken dernek, trans olmayan kadın seks işçilerinin de tecavüzler, işkence ve cinayetler ile hayatlarını sürdürdüğünü belirtti. Erkek seks işçilerinin ise büyük bir görünmezlik altında çalışırken, maruz kaldıkları şiddet türlerinin çoğunlukla görmezden gelindiğini söyledi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Fuhşun önlenmesi’ şeklindeki bir perspektif ile ilgili mevzuat ve uygulamalar üzerinden sürekli taciz edilen, para cezaları ile yoksullaştırılan, ev mühürlemeleri genelevlerin kapatılması ile güvenliksiz çalışma alanlarına itilen, güvencesizlik tehdidi ile boğuşan, organize suç örgütlerinin saldırıları ile hedef alınan, kolluk kuvvetlerinin kötü muamelesi ve işkencesi ile yıldırılan ve cinayetlerle aramızdan koparılan seks işçilerinin gündelik hayatları şiddetin ta kendisi haline getirilmiştir.
“Bu şiddete dur diyoruz! Görülmeyen, konuşulmayan, duyulmayan, küçümsenen, sadece ‘mağdur’ pozisyonuna sıkıştırılan ve iradeleri reddedilen, hak talepleri umursanmayan seks işçilerine yönelik şiddetin bir toplumsal mesele olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Seks işçilerine yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu tekrarlıyoruz.”
Kırmızı Şemsiye 20 Aralık’ta Ankara Best Otel Kavaklıdere’de Kadın Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Konferansı düzenleyecek. (ÇT)