Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından hazırlanan anayasa taslağında anadilde eğitimden din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin kaldırılmasına, "Türklük" ifadesinin yerine "Yurttaşlık" ifadesinin yer verilmesinden "Kırmızı çizgilerin" kaldırılmasına kadar pek çok değişiklik öngörülüyor.
"Türklük değil yurttaşlık"
Taraf gazetesinin haberine göre, CHP tarafından anayasa hazırlık komisyonuna ismi bildirilen üç isimden biri olan Süheyl Batum, yeni anayasa yapımı konusunda en büyük sıkıntının bölünmüş yapı olduğunu belirterek, "Birbirine güvenmeyen katmanlar var. İşçi işverene güvenmez, sağcı solcuya güvenmez, biz Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP), AKP bize güvenmez. Tüm bunlara rağmen sürece güvenirsek bu iş bir yılda biter" dedi.
Anayasa'nın başlangıç bölümü metninin kısaltılarak, Cumhuriyetin niteliklerinin anlamını pekiştirme ve netleştirme yoluna gidilmesi gerektiğini söyleyen Batum, yeni yazılacak olan başlangıç metninde "toplumsal ve siyasi şiddeti önleme, barış içinde bir arada yaşama, toplumsal cinsiyet eşitliği, bölgelerarası eşitsizliği de giderecek adil toplumsal kalkınma, tarihsel ve kültürel varlıkların korunması ve sürdürülebilir çevre" gibi temel kavramlar da bulunmalı dedi.
Cumhuriyetin niteliklerinin öz bakımından laik, demokratik, sosyal, insan haklarına dayanan bir hukuk devleti olarak korunması ve pekiştirilmesi gerektiğini söyleyen Batum, "Türklük" ibaresi çıkarılarak yerine "Yurttaşlık" ifadesinin getirilmesi gerektiğini söyledi. Laiklik ilkesinin pekişmesi için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini de söyleyen Batum, kadın-erkek eşitliği konusunda eşit temsil ilkesinin anayasaya girmesi gerektiğini ifade etti.
YÖK, MGK, anadil ve yargı açılımı
Türkçenin resmi dil olarak korunması ama devlet okullarında çocuklara anadillerini öğrenme şansının da tanınması gerektiğini söyleyen Batum, ayrıca seçim barajının yüzde 5'e çekilmesi ve siyasi partilere devlet yardımının adil şekilde düzenlenmesi gerektiğini savundu.
"Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) kaldırılmalı, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) anayasal kurum olmakta çıkarılmalı, Askeri Yargıtay ve özel yetkili mahkemeler kaldırılmalı" diyen Batum, son zamanlarda gündemde olan Başkanlık sistemine de karşı çıkarak, parlamenter sistemin güçlendirilmesi gerektiğini savundu.
"Kırmızı çizgi olmaz"
CHP'nin Anayasa Komisyon üyelerinden Rıza Türmen ise yeni anayasa konusunda tüm tarafların ön koşulsuz masaya oturması gerektiğine dikkat çekerek, "Kırmızı çizgi diye bir şey olmaz. Tüm partiler masaya ön koşulsuz oturması gerekir. Yeni anayasa yapımı sürecinde toplumun tüm kesimleri mutlaka bu sürece dâhil edilerek görüşleri alınmalı. Yeni anayasa toplumsal bir mutabakatla ortaya çıkmalı" dedi. (EKN)