Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu hakkında 5 ila 15 yıl arası hapis cezası isteniyor.
2011’in ekim ayında Özel Yetkili 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüte yardım ve yataklık” suçlamasıyla tutuklanan Zarakolu 2012’nin nisan ayında serbest bırakılmıştı.
Zarakolu’nun suçlanmasına neden ise Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Siyaset Akademisi’nin açılışında yaptığı konuşmaydı.
Aradan geçen altı yılın ardından Zarakolu bu sefer İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından aynı suçlamayla yargılanıyor.
Mahkeme, Aralık 2013’ten beri İsveç’te bulunan Zarakolu hakkında duruşmalara katılmadığı gerekçesiyle 7 Haziran 2018’de “yakalama ve zorla getirme” kararı çıkartırken, ayrıca kırmızı bültenle arama kararı aldı.
“Kırmızı bültenle arama kararı çıkaracak bir durum yok”
Mahkemenin Zarakolu hakkında kırmızı bültenle arama kararı almasını ve yaşananları Zarakolu’nun avukatı Sennur Baybuğa bianet’e değerlendirdi:
“Mahkeme kırmızı bültenle arama kararı çıkarttı. Sonrasında Uluslararası Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Şimdi Interpol'den cevap bekleniyor ama Interpol'den cevap gelmedi.
“Ortada kırmızı bültenle arama kararı çıkaracak bir durum yok. Ragıp Zarakolu'nun adresini bildirip istinabeyle dinlenmesi talebinde bulundum.
“Önce kırmızı bülten çıkarmayacağız dediler, istinabe talebimi kabul ettiler. Bir celse sonra kırmızı bülten çıkarmaya karar verdiler, istinabe talebi bu gibi suçlarda uygulanmaz dediler.
“Oysa bu dosyada Ragıp Zarakolu 5-15 yılla yargılanıyor. Özgür Gündem davasında mesela müebbetle yargılanmasına rağmen o dosyada istinabeyle dinlenmesini kabul ettiler.
“Mahkemenin kararına itiraz ettim ama daha sonuç çıkmadı.”
Zarakolu'dan mesajBir sonraki duruşması 28 Eylül 2018'de görülecek Ragıp Zarakolu, bianet'e gönderdiği mesajda şunları söyledi: 2011'de haksız ve gerekçesiz tutuklanmamdan sonra ülke içi ve uluslararası düzeyde yürütülen kampanyalar sonucu 2012 nisan ayında serbest bırakıldım. Duruşmadan vareste tutuldum. 2014 yılında sözde hukuk reformu sonucu özel yetkili 14. Nolu Ağır Ceza Mahkemesi kaldırıldı. 2016'da bu davayı yürüten hakim ve savcılar, darbecilik gerekçesiyle tutuklandı. Dava dosyasının düşmesi gerekirken, dosya aynen 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yollandı. 6 yıl sonra aynı dava dosyasından dolayı İstanbul 3. Nolu Ağır Ceza Mahkemesi hakkımda yakalama emri çıkardığı gibi, bununla da yetinmeyip hakkımda kırmızı bülten çıkarılarak Interpol aracılığıyla zorla getirtme kararı aldı. Bunun saygısızlık ve taciz etme dışında hiç bir anlamı yok. 2011-12 yıllarındaki tutukluluğum sırasında gösterdiğiniz dayanışmadan dolayı şükran duyguları ile doluyum. Ancak sizlere, bugün başlamış olduğumuz ilk noktaya dönmüş olduğumuzu bildirmek isterim. Hatta daha beteri: Geçersiz tutuklamadan olayı uluslararası taciz boyutuna sıçratma... Bir konferans için Yeni Zelanda'ya giden Taner Akçam'a yönelik taciz de bunun bir uzantısı. Anlaşılan insan haklarına, azınlık haklarına, ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya devam etmem, barışı savunmam, düşüncelerimi açıklamam ve yazılarım yine birilerini rahatsız etti. Rahatsız olsunlar. Yola devam! |
Ragıp Zarakolu hakkında1948'de İstanbul Büyükada'da doğdu. 1977 yılında eşi Ayşe Nur Zarakolu ile birlikte Belge, Alternatif ve Alan yayınlarını kurdu. "Türkiye'de farklı düşünce ve kültürlere saygının Türkiye'de yaygınlaşması" mücadelesini, baskılara, kitaplarına el konmasına, imha edilmesine, ağır para cezaları ve cezaevine girmesine rağmen hiçbir zaman terk etmedi. Bir süre Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten Zarakolu, Kürt sorunu ve Türkiye'deki azınlıkların durumu ile ilgili çalıştı. Türkiye PEN Merkezi Hapisteki Yazarlar Komitesi, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi başkanlıklarında bulundu. Kürt sorunu ve Türkiye'deki azınlık hakları ile ilgilendi. İlk kez 1971 yılında Uluslararası Af Örgütü Amnesty International ile "gizli bağlantıları olduğu" iddiasıyla, Vedat Günyol, Tilda Gökçeli, Magdelena Rufer, Sebahattin Eyüboğlu, Çetin Özek, Azra Erhat, Harun Karadeniz, Faruk Pekin, Aydın Engin, Seçkin Selvi ve diğer birçok aydınla birlikte tutuklandı. 1982'de Emil Galip Sandalcı, Arslan Başer Kafaoğlu ile birlikte Demokrat gazetesini yayınladıkları gerekçesi ile gözaltına alındı. Zarakolu en son 2011'de oğlu Deniz Zarakolu ile birlikte KCK davası kapsamında tutuklandı. Nisan 2012'ye kadar cezaevinde kaldı. Ayşe Nur Zarakolu ile birlikte yayınladıkları kitaplar, makaleler ve konferansları nedeni ile haklarında 50'nin üzerinde dava açıldı. Ragıp Zarakolu, 2005'te Norveç Yazarlar Birliği'nin Norveç Kültür Bakanlığı'yla birlikte verdiği "İfade Özgürlüğü Ödülü"ne, 2007'de TGC Basın Özgürlüğü ve TYB Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'ne ve Uluslararası Soykırım Araştırmacıları Birliği Ödülü'ne 2008'de Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Ödülü'ne, 2011'de Hagop Meghabart Yaşam Boyu Onur Madalyası'na, 2012'de PEN Jeri Laber Uluslararası Yayınlama Özgürlüğü Ödülü, Asur Kültür Ödülü ve Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü'ne layık görüldü. |
(EKN)