Yargıtay’ın bozma kararından sonra yeniden başlayan “MİT TIR’ları” davasında mahkemenin hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebini Can Dündar Periscope yayınında değerlendirdi. “Ülkeler kendi başlarına kırmızı bülten çıkaramıyor; ancak Interpol’e başvurabiliyor, kırmızı bülten çıkarması için. Interpol bunu değerlendiriyor” diyen Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü.
“Fakat Interpol, genelde dünyanın kalan kısmı, Türkiye’nin hangi amaçla kimleri tutuklamaya çalıştığını bildiği için bunlara genelde kulak asmıyor. Daha önce benim için yapılmış başka başvurular da var. Bunların hiçbiri ciddiye alınmadı. Çünkü çok iyi biliyorlar ki burada yargılanan gazeteciliktir. Bir gazetecinin, yaptığı haberden dolayı tutuklanması, hele dünya çapında bir örgüt tarafından kırmızı bültene alınması görülmüş bir şey değil ve dolayısıyla bütün dünyaya ne yazık ki Türkiye’yi de rezil edecek bir başvuru bu…”
“Ortada bir suç var, ama o suç bizim değil”
Dündar, medyada, yargılamaya konu olan haberin içeriğinden söz edilmediğini, herkesin haberi yapan gazeteci ve gazetenin üzerinde durduğunu belirterek şunları söyledi:
“Ortada bir suç var, ama o suç bizim suçumuz değil. O suç, iktidarın suçu. İktidar, illegal bir operasyon yaptı. Meclis’ten habersiz ve bütün kamuoyundan habersiz, MİT Yasası’na aykırı olarak bir komşu ülkeye silah nakletti.”
Kırmızı bülten süreci nasıl işliyor?
Mahkeme kararı ve talebinin Adalet Bakanlığı'na iletilmesinin ardından Bakanlık bünyesinde bulunan Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, uygun görürse söz konusu talebi Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı'na, Daire Başkanlığı ise uygun görürse Fransa merkezli Interpol'ün Genel Sekreterliği'ne gönderecek.
Interpol'ün talebi uygun görüp kırmızı bülten çıkarılmasını kabul etmesi halinde bu karar üye ülkelere iletilecek. Kırmızı bültenin hukuki bir yaptırım gücü bulunmadığından, ilgili kişi sadece bu talep temelinde iade edilemiyor. İade talebi yapılan kişi hakkında bulunduğu ülkede "iade yargılaması" yapılması gerekiyor. Yargılamanın yapıldığı mahkeme, kişinin iadesine yönelik ulusal mevzuat çerçevesinde hukuki bir sorun bulunmadığına hükmetmesi halinde iade kararı verebiliyor.
İadesi istenen kişi bu karara karşı hukuki yollara başvurabiliyor. (ŞA)