Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, mera, kışlak ve yaylalarda hayvanlarını otlatan üreticiler ücret alacak. “Mera Otlatma Planı” başlığıyla dağıtım yerlerine gönderilen yazıda köylülerin ortak kullanım alanı olan mera, kışlak ve yaylalarda 2020’ye ait büyükbaş hayvan otlatma bedeli 10 TL, küçükbaş hayvan otlatma bedeli ise 2.25 TL olarak belirlendi.
Otlatma hakkının üstünde hayvan otlatanlara ise her hayvan için ücretin 3 katı cezai işlem uygulanacak.
Kararda şöyle denildi:
“... Bakanlığımız Mera, Yaylak ve Kışlaklarda Otlatma Yönetimi Uygulama Esasları Genelgesi doğrultusunda İl Mera Komisyonu’nun 27.02.2020 tarihli toplantı kararı ve Valilik oluru ile ilimizde mera alanlarının 2020 otlatma döneminin 1 Mayıs 2020-30 Ekim 2020 tarihleri arasındaki süre, dinlendirme döneminin 1 Kasım 2020, 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki süre olarak, 2020 yılında otlatma bedellerinin büyükbaş hayvan başına 10.00 TL, küçükbaş hayvan başına 2.25 TL, otlatma hakkının üstünde hayvan otlatanlardan alınacak ceza bedelinin her fazla hayvan için üç katı olarak belirlenmiştir.
“Meralarımızdaki baskının ortadan kaldırılarak tahribatın önlenmesi amacıyla belirtilen kurallara uygun şekilde kullanılmasının, otlatma kurallarına riayet edilmesinin , otlatma bedelleri konusunda Mera Kanunu’nun 26. Maddesi hükümlerine göre hareket edilmesinin, kurallara riayet etmeyenler hakkında Mera Kanunu’nun 27. Maddesi hükümlerine göre işlem yapılacağının Belediye Başkanları, Köy Muhtarlıkları ve çiftçilerimize duyurulması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim .”
Yıldırım: Rutin uygulama
Konuyla ilgili bianet'e konuşan tarım yazarı gazeteci Ali Ekber Yıldırım, uygulamanın yeni olmadığını 2005-2006'dan beri Türkiye genelinde yürürlükte olduğunu söyledi.
Her sene İl Tarım ve Orman Müdürlükleri bünyesinde kurulan Mera Komisyonlarının meralara ne kadar hayvan çıkartılacağını belirlediğini kaydeden Yıldırım, ödeme kararının da bu komisyon tarafından alındığını söyledi.
"Alınan paralar meraların ıslahı için kullanılmıyor"
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün bu sene 35 TL olan büyükbaş otlatma ücretini 20 TL'ye, küçükbaş hayvan otlatma ücretini ise 7,5 TL'den 4 TL'ye düşürdüğünü hatırlatan Yıldırım şöyle konuştu:
"Kırklareli Valiliği'nin dağıtım yerlerine gönderdiği yazı doğru ama bu her sene uygulanan rutin bir şey. Meralara dışarıdan gelen hayvancılar var. Devlet bir nevi kiralama yoluna gidiyor oraları.
"Biraz da köylüler meraları kendileri korusun, parasını ödeyince değerini daha çok bilsin gibi bir mantıkla getirilmiş bir uygulama bu.
"Fakat burada asıl sorgulanması gereken, alınan bu paraların meraların ıslahı için kullanılıp kullanılmadığı. Çünkü bu paralar genellikle ıslah çalışması için kullanılmıyor ve meralar kaybediliyor." (HA)