Kırgızistan'da hükümet muhalifleri yönetime el koydu; geçici bir hükümet kurdu. Muhalefet hareketinin liderlerinden, eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva altı aylık geçici bir hükümet kurduklarını, savunma ve içişleri bakanlarını da atadıklarını açıkladı.
Geçici hükümetin yeni bir anayasa için çalışma yapacağını söyleyen Otunbbayeva, ülkedeki ABD ve Rusya'ya ait askeri üslerin de aynen korunacağını duyurdu. Askeri üs, ABD'nin Afganistan operasyonunda kritik önem taşıyor.
Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in dünkü olayların ardından başkent Bişkek'i terk ettiği sanılıyor. Bakiyev'in nerede olduğu bilinmiyor.
Otunbayeva, Kırgızistan'ın güneyinde yaşayan halka devrik hükümet yetkililerini bulmaya çalışmaları çağrısı yaptı.
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, ülkedeki protestolarda 68 kişi öldü; 400 kişi de hastanelerde yaralı durumda. Mıhalefet bu sayının daha yüksek olduğunu savunuyor.
BBC'nin haberine göre, başkent Bişkek'te yağmalama olayları başladı.
ABD, Kırgızistan'da "hukuk devleti ilkelerine uyulması" çağrısında bulundu.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin ayaklanmada Moskova'nın parmağı olduğu iddialarını yalanladı ve bunun Kırgızistan'ın iç meselesi olduğunu savundu.
Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev de protestoların "mevcut rejime duyulan öfkeyi" yansıttığını söyledi.
Sözcüsü, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un "Kırgızistan'da ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan olaylar karşısında şoke olduğunu, daha fazla kan dökülmemesi için diyalog ve sağduyu çağrısı yaptığını" belirtti.
Yönetimin değişmesiyle sonuçlanan son protesto eylemleri bu hafta başladı. Gösteriler önceki gün (6 Nisan) Talas kentinde protestocuların hükümet binalarını işgal etmesiyle başladı. Hükümet aralarında eski cumhurbaşkanı adayı Almazbek Atambayev'in de olduğu bir grup muhalif siyasetçiyi gözaltına aldı. Bunun üzerine gösteriler bugün başkent Bişkek'te büyüyerek sürdü.
Cumhurbaşkanı Bakiyev'in oğlunun önemli bir devlet kademesine atanması, muhalefetin protestolarını artırmasına neden olmuştu.
Bakiyev beş yıl önce, "lale devrimi" denen geniş çaplı bir protesto hareketinden destek alarak iktidara gelmiş ve ilk iş olarak yolsuzlukla mücadele etme ve demokrasiyi geliştirme sözünü vermişti.
Ancak muhalifleri, son beş yıl içinde Kırgızistan'ın demokrasiden uzaklaştığını ve yolsuzluğun iyice arttığını söylüyorlar.
Bakiyev'in partisi 2007 seçimlerinde parlamentodaki bütün koltukları almış, ancak gözlemciler seçimlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını söylemişti.
Bakiyev 2009'daki seçimleri de kazanmıştı; ancak AB gözlemcileri seçimlerde yolsuzluk olduğunu bildirmişti.
Geçen hafta Bişkek'i ziyaret eden Ban Ki-moon, Kırgızistan hükümetinden insan haklarının korunması için daha çok çaba göstermesini istemişti. (TK)