Kırgızistan'da halk parlamentoya daha fazla yetki veren referandumda anayasa değişikliğini büyük çoğunlukla kabul etti.
Seçim komisyonu kesin olmayan sonuçlara göre devlet başkanının yetkilerini kısıtlamak üzere dün yapılan referandumdan yüzde 90 evet oyu çıktığını açıkladı. 2,7 milyon seçmenin yaklaşık yüzde 70'i sandık başına gitti.
Nisanda sokak gösterilerinin ardından devlet başkanı Kurmanbek Bakıyev devrilmişti. Bu ay başında Bakıyev'in güçlü olduğu güney bölgelerinde nüfusun çoğunluğunu oluşturan Kırgızlarla azınlık Özbekler arasında çatışmalar başlamıştı. 100 binden fazla Özbek komşu Özbekistan'a kaçarken Birleşmiş Milletler ülke içinde yerinden edilenlerle birlikte sayının 400 bine ulaştığını açıklamıştı.
Çatışmalarda farklı kaynaklara göre 275 ila 2 bin kişi öldü.
Rusya "endişeli"
Rusya devlet başkanı Dimitri Medvedev referandum sonuçlarının aşırılıkçı hareketleri besleyeceğini söyledi. "Kırgızistan başta bölünme tehdidi olmak üzere pek çok sorunla uğraşıyor ve bunu önlemek için güçlü bir iktidara ihtiyaç var."
Muhalefet partileri de referandumun zamanlamasını eleştirdi.
Geçici hükümetin başında bulunan Roza Otunbayeva ise Kırgızistan'ın "gerçek bir halk demokrasisi" haline geldiğini söyledi. Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği de referandumu destekledi.
1991'de dağılmadan önce Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin bir parçasıydı. ABD ve Rusya'nın ülkede askeri üsleri bulunuyor.
Şimdi Otunbayeva'nın devlet başkanlığına atanması ve ekimde yapılacak seçimlerle bir hükümet kurulması bekleniyor. Otunbayeva'nın 2011'de görevini bırakması; parlamento seçimlerinin beş senede bir yapılması, devlet başkanlığının da altı yıllık tek bir dönemle sınırlı olması referandumla belirlendi.
"Özbekistan mültecileri zorluyor"
Öte yandan, bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Özbekistan'dan mültecileri zorla geri göndermekten vazgeçmesini istedi.
Avrupa ve Orta Asya yönetici yardımcısı Andrea Huber, Kırgızistan'da güvenlik durumunun hala tedirgin edici olduğunu belirtti.
Uydu görüntüleri Oş kentinde 1.807 binanın yakıldığını ya da yıkıldığını gösterdi. UAÖ, Özbek mültecilerin Özbekistan'daki kamp yöneticilerince zorla otobüslere bindirilerek gönderildiğini belirtti.
Huber henüz tam sebebi açıklanamayan etnik çatışma için bir uluslararası araştırma yapılmasını istedi. (EÜ/TK)