Cumartesi Anneleri / İnsanları 617. kez toplandıkları Galatasaray’da, 1996'da kaybedilen İsmail Şahin’in akıbetini sordu, etkin bir soruşturma yapılmasını istedi.
Eylemde anayasa değişikliği süreci de eleştirildi.
"Hak ve özgürlüklerin askıya alındığı OHAL koşullarında anayasa değişikliğine gitmek sürecin demokratik meşruiyetini ortadan kaldırmak demektir. Bir kez daha hatırlatıyoruz: Özgürlük yalnız haklara sahip olmak değil, aynı zamanda o haklardan yararlanmaktır. Bu topraklarda sahip olduğumuz hakları kullanmamızı engelleyen antidemokratik bir sistem var."
İsmail Şahin
36 yaşındaki 2 çocuk babası İsmail Şahin, Beyoğlu Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak çalışıyordu. DİSK Genel İş üyesiydi.
18 Ocak 1996 günü saat 06.30’da iki belediye çalışanı ile birlikte görev yaptığı 34 ATZ 59 plakalı temizlik aracında işbaşı yaptı ve bir daha geri dönmedi.
Aile tüm resmi makamlara başvurarak İsmail Şahin'in akıbetinin araştırılmasını istedi. Aynı günlerde İsmail’in 4 yaşındaki kızı annesine, babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi.
İsmail Şahin’in eşi Kiraz Şahin Galatasaray’a 20 yaşındayken geldi, 19 yıl her yolu denedi. Kendi ifadesiyle “Yetkililerin vicdanındaki kabuğu kıramadı.”
"Eşimden bir haber almak umuduyla Galatasaray'ı kendime vatan ettim" diyen Kiraz Şahin bu umudu gerçekleşmeden 2015 yılında hayatını kaybetti.
Tanrıkulu: Bu meydan geçmişin yükünü taşıyor
617. eylemde konuşan İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “neredeyse her güne bir acı sığmış bir geçmişimiz var” dedi.
“O geçmişin sahibi olan eski kirli devletin yerine şimdi devletin sahipleri yeni bir kirli devlet oluyorlar. Adına milli derin devlet diyorlar.
“Biz derin devletin ne olduğunu biliyoruz. O derin devlet bu meydanın acısı olan faili meçhulleri milli mutabakatla gerçekleştirdi.
“Geçmişimizde büyük yük var, bu meydan bu yükü taşıyor.”
Taşkaya: İnsanları katlederek barış mı geldi?
1993’te kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Şerif Taşkaya, Kiraz Şahin’in devletin sert yüzüyle bu meydanda tanıştığını söyledi.
“İnsanları katlederek Türkiye’ye barış mı geldi? Ne olursa olsun, kemiklerimizi istiyoruz.”
Bilgin: Devlet yargılasaydı sonraki kayıplar olmayacaktı
Ankara’da kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin de 617 haftadır kaybedilen insanların hikayelerini anlatmaya çalıştıklarını belirtti.
“Kiraz Şahin de yıllarca buradaydı. Ama gözü açık kalmasın. Onun tuttuğu resimleri biz tutacağız, İsmail Şahin’in kemikleri nerede diyeceğiz.
“Kiraz Şahin çocuklarını bu meydanda büyüttü, ama bunu gören kimse olmadı. Böyle bir zihniyetle bu ülke yönetiliyor, biz buna isyan ediyoruz.
“Devlet bir iki insanı çıkarıp yargılasaydı, sonraki kayıplar olmayacaktı. Ama hesap sormadıkça bunlar devam etti, hala devam ediyor.”
Ocak: Erdoğan belediye başkanıydı
İstanbul’da kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Ali Ocak yaptığı konuşmada, İsmail Şahin’in kaybedildiği sırada Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da büyükşehir belediye başkanı olduğunu hatırlattı.
“Kiraz Şahin ısrarla ona da çağrı da bulundu ama yöneticiler kör sağır dilsizi oynadı.”
Şahin: Vazgeçmedim
Eylemde Kiraz Şahin'in ölümünden kısa bir süre önce yazdığı mektup da okundu. Şahin mektubunda eşinin akıbeti için gösterdiği çabaları dile getiriliyordu.
Mektupta Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan'la yaptığı görüşmeyi Şahin şöyle anlatıyordu.
"Demircan sırıtarak ‘Artık onu arama, güzel bir kadınla kaçmıştır’ dedi. ‘Seni insan belledim de geldim, ama değilmişsin’ dedim. Benim derin acımla alay etmesine çok içerledim. Onu adam bilip de yanına vardığım için çok pişman oldum. Çok çabaladım ama devleti yönetenlerin, savcıların, Beyoğlu Belediye Başkanı’nın vicdanındaki kabuğu kıramadım. Ama vazgeçmedim, vazgeçmeyeceğim…” (YY)